Foto: SVT

Så mycket kostade kommunens floppade bilpool

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för Södertälje kommuns bilpool har varit svalt – inte bara från de egna medarbetarna. Endast 20 uthyrningar har gjorts till privatpersoner under en femårsperiod.

När Södertälje kommun slöt avtal med bilpoolsföretaget Sunfleet så var visionen att bilarna inte bara skulle användas av de egna medarbetarna, de skulle även användas av privatpersoner under kvällar och helger – när bilarna annars skulle stå oanvända.

Avslutar avtal

Men med facit i hand så har projektet floppat. Under hela femårsperioden har totalt 20 uthyrningar gjorts av privatpersoner. På onsdagen väntas tekniska nämnden fatta beslut om att avsluta samarbetet.

– Jag är inte nöjd med utfallet. Jag tycker vi kunde använt bilpoolen i mycket större utsträckning, det var förhoppningen från början, säger Emilia Pettersson (MP), ordförande i tekniska nämnden.

1,5 miljon kronor

Totalt har kostnaderna för bilpoolen på fyra bilar landat på över 1,5 miljoner kronor. En förklaring till det svala intresset är att bilpoolen inte marknadsförts till privatpersoner.

Det är ju svårt för privatpersoner att visa intresse för något som de inte vet existerar. Varför marknadsfördes inte bilpoolen?

– Eftersom kommunen har ett avtal med företaget så är det inte upp till kommunen att marknadsföra företaget. Vi har hyrt in oss i en bilpool helt enkelt, säger Emilia Pettersson.

Ville inte marknadsföra

Sunfleet har tidigare sagt till Svt Nyheter att det inte lönar sig för dem att marknadsföra bilpoolen i Södertälje då det är så få bilar.

Kunde ni inte ha tryckt på dem om marknadsföringen?

– Vi har haft samtal med företaget om marknadsföringen men det är i slutändan upp till dem.

Uppfyllde ej miljökrav

En annan aspekt som företaget inte kunnat leva upp till är att tillhandahålla bilar som klarar miljökraven i kommunens nya policy.

Så med facit i hand, var det rätt att sluta avtalet från början?

– Nej, det har blivit väldigt dyrt i längden, tyvärr, säger Emilia Pettersson.

Är det här ett misslyckat projekt, sett från er sida?

– Ja.

Nu föreslår samhällsbyggnadskontoret att kommunen startar en egen bilpool med elbilar och hybridbilar. Något som beräknas kosta betydligt lägre, enligt egna uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.