Helene Lindahl, handläggare på Naturvårdsverket. Foto: TT/SVT

Så njuter du av våren på laglig väg

Uppdaterad
Publicerad

Det kanske kan kännas lockande att plocka in vårblommor efter en lång vinter. Men man ska veta vad man gör – flera av våra klassiska vårblommor skyddas av artskyddsförordningen.

Brott mot artskyddsförordningen kan ge böter eller fängelse i upp till två år. 

Att någon skulle ha dömts för att plocka till exempel den fridlysta blåsippan har Helene Lindahl, handläggare på Naturvårdsverket, aldrig hört talas om.

– Det är extremt ovanligt, jag kan inte komma på något sådant fall utan vi jobbar istället med att öka medvetandet om vad man får plocka, det är ju lätt att kolla antingen hos Naturvårdsverket eller hos länsstyrelsen, säger hon.

”Vänliga tips kan inte skada”

Istället är det grövre typer av artskyddsbrott som har nått domstolarna.

– Det finns ju exempel på att folk plockar och samlar ägg eller fångar vilda fåglar för försäljning, och det är ju en annan sak för där finns det ju sådana som lagförs och döms. Men för just blomplockning tror jag att vi litar på människors känsla för naturen och kunskap.

Vad ska man göra om man ser grannen plocka då?

– Det kan ju vara bra att informera grannarna då, för de kanske inte känner till det. Men då kan man ju prata om det utan att vara polisiär, säger hon.

Det är inget angivarsystem som ni är ute efter?

– Nej, det är inte vad vi förespråkar, men lite vänliga tips kan ju inte skada.

Fridlyst – inte hotad

Det finns hundratals skyddade växt- och djurarter i Sverige, flera av dem är vårblommor som man måste ha koll på om man skulle vilja ta med dem hem. Reglerna om hur just Blåsippan ska hanteras ser olika ut i olika län, i Stockholms län får den tillexempel inte plockas samtidigt som den i Uppsala inte får grävas upp, men det är okej att plocka enskilda exemplar.

Blåsippan är exempel på en av de arterna som är fridlysta – men som ändå inte är hotad av utrotning. Så frågan är varför man alls ska bry sig om förbudet när man vill maxa vår-njutet.

– Det är mer att när många plockar dem så är det risk att de försvinner lokalt, särskilt med blåsippan som har svårt att föröka sig. Men om man låter dem stå kvar så finns det kvar även för barn och barnbarn som kan fortsätta njuta av dem.

Blåsippan

Blåsippan är skyddad på följande vis i hela landet:

  1. Förbjudet att gräva eller dra upp exemplar av växten med rötterna.
  2. Förbjudet att plocka eller på annat sätt samla in exemplar av växten för försäljning eller andra kommersiella ändamål.

I följande områden är den dessutom helt fredad, vilket gör att du aldrig får plocka eller skada hela eller delar av växten:

Stockholms, Skåne, Hallands, och Västerbottens län. Detta gäller även i de delar av Västra Götalands län som tidigare tillhörde Göteborgs- och Bohus län.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.