Foto: Maria Makar/SVT

Oktoberteaterns svar på kravlistan

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun har kritiserat arbetsmiljön och produktionen på Oktoberteatern. I går presenterade man krav på teatern, något som Oktoberledningen nu bemöter.

Förra året stormade det rejält kring Oktoberteatern i Södertälje. SVT Nyheter Södertälje har tidigare berättat att teatern inte velat betala ut avtalsenlig lön till unga skådespelare, om hur Magnus Nilssons pjäs fick sluta visas på grund av arbetsmiljöproblem och om hur teatern fått bidrag för en kör som aldrig startade.

Kommunen är teaterns största bidragsgivare och i september sa Staffan Jonsson, kultur- och fritidschef, så här till SVT Nyheter Södertälje:

Granskning av Oktoberteatern

– Vi är bekymrade och ser allvarligt på situationen. Det handlar om brister som rör bland annat effektivitet, ledarskap och arbetsmiljö.

I går presenterade kommunen en kravlista som innehåller tre punkter:

  • Teaterns verksamhet ska växa
  • Ett systematiskt arbetsmiljöarbete ska tydliggöras
  • Teatern ska i större utsträckning samverka med andra kulturaktörer i Södertälje

Kommenterar kravlistan

Nu kommenterar Johanna Lindell Oktoberteaterns styrelseordförande kravlistan, punkt för punkt.

  • Teaterns verksamhet ska växa

– En teater strävar alltid efter att spela så mycket som möjligt. Redan 2016 så har det skett en verksamhetsökning och 2017 så fortsätter vi med det.

  • Ett systematiskt arbetsmiljöarbete ska tydliggöras

– Vi har ett aktivt arbete igång och har haft dialog med Teaterförbundet i över ett år. Det finns en handlingsplan som vi i styrelsen följer upp och vi har tagit hjälp av externa aktörer.

  • Teatern ska i större utsträckning samverka med andra kulturaktörer i Södertälje

– Jag delar inte kritiken att Oktoberteatern varit helt stängd och att det inte finns möjligheter för samverkan. Oktoberteatern samverkar ju med en mängd aktörer i dag. Vi samverkar sedan vi kom till Södertälje kommun för 40 år sedan, med bland annat Berättarministeriet och Wendela Hebbe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Oktoberteatern

Mer i ämnet