Foto: SVT

Sagan fortsätter för teateramatörerna

Publicerad

Södertälje teateramatörer är tillbaks på scenen efter utflytten förra månaden, men resan till en nya hemmascen riskerar att bli lång. ─ Utifrån de indikationer jag fått kan det röra sig om allt från ett par månader och ända till nästa år, berättar föreningens ordförande.

Nu har det snart gått en månad sen vi hade chansen att se dem sist. Då avslutades Södertälje teateramatörers 33-åriga historia vid Marenplan ─ när gruppen 24 september bjöd på gravöl i de gamla lokalerna på Sagateatern innan man tvingades flytta.

Sedan dess har sökandet efter en ny scen pågått med lykta och ljus och premiären för pjäsen ”Hjälten på den gröna ön” som var satt till 27 oktober har fått skjutas upp till lördag 29 och kommer att spelas i Saltskog allaktivitetshus.

─ Det har varit väldigt svårt att hitta lokaler. Det handlar om att folk måste flytta på sin egen verksamhet för att vi ska kunna flytta in ─ och det är där det har fallerat ett par gånger tidigare. Men att det nu blir premiär, det känns väldigt skönt, berättar Hans Qviström, ordförande för Södertälje teateramatörer.

Bråttom att hitta egen scen

Men lokalerna i Saltskog allaktivitetshus är minst sagt tillfälliga ─ redan fjorton dagar efter premiären flyttar produktionen vidare till Futurum i Järna. Vägen till en egen scen riskerar däremot att bli lång och i STA:s ledning arbetar man febrilt för att få till stånd en plats man kan kalla sin egen.

─ Det är stor oro bland medlemmarna ─ när man inte har någon plats som är anpassad till att spela teater så blir det krångligt på en gång. För en senior- eller en barnteatergrupp blir bara det här med att man måste koppla ihop lamporna ett oöverstigligt problem och jag är orolig för att de inte kommer till premiär alls ─ det bråttom att hitta en egen scen, berättar Hans Qviström.

Vägen kan bli lång till egen lokal

Tillsammans med kommunen letar man efter en passande lokal som lever upp till kraven på bland annat handikapp- och brandskyddsanpassning, och ett par förslag utreds just nu ─ bland annat det gamla annexet uppe på flickskolan.

─ Kommunen är väldigt angelägen och förstår våra problem och jag tycker att de tar dem på allvar. Men utifrån de indikationer jag har fått kan det röra sig om allt från ett par månader ända till nästa år innan vi har en lokal ─ hur länge tror jag inte att det är någon som vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.