Enligt kommunstyrelsens ordförande i Salem behöver flera paviljonger byggas. Foto: SVT

Nya flyktingboenden förelås: ”Akut situation”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera planerade flyktingboenden stoppats är situationen akut, menar kommunstyrelsens ordförande i Salem. Nu föreslås sex nya platser där bland annat paviljonger ska kunna byggas.

I våras ansökte Salems kommun om bygglov för flyktingbostäder på fyra platser i kommunen. Men efter att flera av de planerade bostäderna har stoppas av överklaganden är det nu angeläget att hitta alternativa lösningar, menar de styrande politikerna.

– Situationen är akut och det är ett stort frågetecken om vi klarar de flyktingar som Migrationsverket vill tilldela oss för 2017, säger kommunstyrelens ordförande Lennart Kalderén (M).

Få grannar i närheten

Kommunen har nu tagit fram sex nya platser som föreslås bli boenden för flyktingar.

– Och vi har valt ut några av dem just för att det finns väldigt få grannar som kan överklaga, säger Lennart Kalderén.

De sex nya platserna som föreslagits är belägna intill grönområden på skilda håll i kommunen. Beslut kommer att fattas på kommunstyrelsens möte i morgon.

Om det här går igenom – kommer det då att finnas bostäder för de flyktingar som kommer?

– Ja, man kan i alla fall säga att om vi inte kan bygga paviljonger på några av de nya platserna har vi ingen chans. Men vi är väldig oroliga över hur vi ska klara 2017. Och vi vill att Migrationsverket bromsar utslussningen till oss.

Infomöten för berörda

Men om man stoppar utslussningen – vart ska de nyanlända ta vägen?

De får bo längre tid på asylboendena, säger Lennart Kalderén. Nuvarande tågordning är i alla fall ohållbar; staten ställer krav på oss och vi gör vårt yttersta, men samtidigt blockerar staten oss genom att ha ett system där man kan överklaga i byggprocessen i flera år.

Inom kort kommer Salems kommun att hålla informationsmöten om de planerade nya boendena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.