Lotta Gotthardsson är verksamhetschef för Kvinnojouren i Södertälje. Foto: TT/SVT

Södertälje förlorar skyddat boende – efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Nu varslas tre av fyra anställda på Kvinnojouren. Bakgrunden är hot mot Kvinnojourens skyddade boende – hot som gjort att man tvingats stänga verksamheten.

Södertälje står nu helt utan ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och barn. Anledningen är att Kvinnojouren tvingas lägga ner sitt boende.

Det kan bli förödande för Södertäljes utsatta kvinnor och barn menar Kvinnojouren.

Hotbild bakom nedläggning

Som SVT tidigare rapporterat ägde en skottlossning rum mot ett skyddat boende beläget i centrala Södertälje tidigare i år. Efter det så var tanken att Kvinnojouren skulle flytta all sin verksamhet till nya lokaler, men den flytten blev aldrig av.

– Vi kunde inte flytta dit, det var oklart om den adressen var röjd eller inte. Efter den här skottlossningen mot vårt gamla boende så beslutades det i samråd med polis och kommun att stoppa flytten dit, säkerheten var helt enkelt tvungen att gå först, säger Lotta Gotthardsson, verksamhetschef på Kvinnojouren i Södertälje.

Lotta Gotthardsson menar att nedläggningen kommer drabba många kvinnor hårt i Södertälje, speciellt i sommar – en tid då det är högt tryck på Kvinnojouren.

– Det kommer bli svårare att få hjälp och ta längre tid. Södertälje behöver verkligen ett skyddat boende, vi har i princip alltid haft fullt, säger hon.

Tre av fyra anställda varslas

Eftersom inget skyddat boende nu finns så får heller inte Kvinnojouren några pengar för den verksamheten, något som gör att de måste varsla tre deltidstjänster, av totalt fyra anställda. Endast viss stödverksamhet kommer finnas kvar – resten försvinner.

– För verksamheten så innebär det här rent konkret att vi lider ekonomiska förluster och vi tvingas säga upp personal, säger Lotta Gotthardsson.

Eva har jobbat på Kvinnojouren i över tio år

En av de som varslas är Eva Hedenstedt. I över tio år har hon arbetat på Kvinnojouren i Södertälje.

– Det känns förstås jättetråkigt, samtidigt förstår jag ju att man inte kan ha kvar personal när de inte har något skyddat boende att jobba på, säger hon.

Eva Hedenstedt är mest orolig för vad som ska hända med de kvinnor som nu inte kan få hjälp på samma sätt.

– Det är hemskt, kvinnorna och barnen har verkligen ingen annanstans att ta vägen, säger hon.

Svårt att hitta nya lokaler

Enligt Lotta Gotthardsson är det inte så enkelt att öppna ett nytt skyddat boende.

– Det är svårt att hitta lämpliga lokaler för ett skyddat boende. Det måste vara beläget på ett ställe som gör det möjligt att bedriva den här sortens verksamhet. Vi hoppas självklart hitta ett sätt att fortsätta hjälpa kvinnor och barn, men just nu har vi inget skyddat boende och inget på gång heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.