Södertäljeskola får gott betyg

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har undersökt om eleverna på gymnasiala idrottsutbildningar har en skolmiljö fri från kränkningar. Av 30 idrottsutbildningar i landet uppfyller en tredjedel inte skollagens krav för att motverka kränkningar av elever. Men en skola som faktiskt får gott betyg är Vackstanäsgymnasiet i Södertälje.

Skolinspektionen publicerade idag resultatet av en kvalitetsgranskning av 30 gymnasiala idrottsutbildningar i landet. Undersökningen handlade om huruvida utbildningarna är utformade så att eleverna har en skolmiljö fri från kränkningar eller ej, och resultatet visar att en dryg tredjedel av utbildningarna inte håller måttet.

En femtedel av eleverna som svarat i Skolinspektionens elevenkät svarar också att de varit utsatta för kränkningar av en annan elev eller en annan lärare.

Södertäljeskola får grönt ljus

Men Vackstanäsgymnasiets barn- och fritidsprogram, med idrottsprofil, får grönt ljus från Skolinspektionen. Skolan uppfyller nämligen skollagens krav gällande arbete mot kränkningar.

– Jag tror att det har mycket att göra med att vi är en väldigt liten skola, så alla känner alla. Man känner en viss gemenskap, om man jämför med andra skolor som är väldigt stora, där man kanske inte ens har sett alla elever som går i skolan, säger Richard Tegel, skolans elevrådsordförande.

– Eleverna som går här, de är intresserade av att sköta om skolan, för att det är internatelevernas hem. Sedan har vi en liten gymnasiesärskola, vilket gör att de här eleverna är väldigt bekväma med olikhet, menar rektorn Stefan Ruocco.

Dystra siffror för landet över tid

Granskningen har skett mot bakgrund av att eleverna vid idrottsutbildningarna befinner sig i sammanhang som kan vara präglade av konkurrens och starka normer och att eleverna i många fall bor på elevboenden långt ifrån sin hemort.

Trots att elever och lärare nationellt upplever att skolan arbetar aktivt för att motverka kränkningar så har andelen elever som känner sig utsatta varit relativt oförändrad under åren. Det finns även rapporter som visar att lärare kan vara passiva och inte vet var gränsen går för en kränkning.

Positivt med hög vuxennärvaro

Men Skolinspektionen menar att ett exempel på framgångsrikt arbete är hög vuxennärvaro. Bara att skolpersonal äter lunch i matsalen kan göra skillnad, och det är något som görs i stor utsträckning på Vackstanäsgymnasiet.

– Så jag tror att det förebyggande arbetet är det som är det allra viktigaste, men kränkningar finns överallt där människor finns. Tyvärr är det så, men då är det viktigt att när det inträffar så får man ta tag i det ordentligt och hårt, och väldigt tydligt, säger Stefan Ruocco.

– Jag tycker att skolan är bra på att ta tag i saker snabbt, när det väl händer något. Det var en gång... Det var en app som figurerade på skolan, där man kunde skriva anonymt. Den försvann ju redan efter en dag. Skolan tog tag i det direkt när de fick vetskap om det, avslutar Lukas Klarström, som studerar vid barn- och fritidsprogrammet, inriktning idrott och hälsa, på Vackstanäsgymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.