Simmarlegendaren Mark Spitz kommenterar Rönningesimmaren Sarah Sjöströms insatser under dagens världsmästerskapstävlingar i simning i Duna Arena i Budapest. Foto: TT

Spitz hyllar Sjöström: ”Ursnabb”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström blev den första kvinnan att simma under 52 sekunder på 100 meter fritt.

Den förste mannen under 52 sekunder, amerikanske legendaren Mark Spitz, tror att svenskan kan simma ännu snabbare.

Spitz vann sju guld vid OS i München 1972 och lade av redan vid 22 års ålder. Han jobbar nu som expert på brasiliansk tv.

– Sarah är ursnabb och är inte rädd att använda det i början av loppen, säger den nu 67-årige Spitz, som under karriären precis som Sjöström var specialist på frisim och fjärilsim.

– Det finns ingen taktik med henne, hon kastar sig ut direkt i starten.

”Mycket att hämta”

Sjöström vittnar själv om att världsrekordet kan sänkas ytterligare från 51,71. Hon har ändrat fokus i träningen till frisim med nye tränaren Johan Wallberg och har mer att slipa på tekniskt.

– Ja, gud, det finns jättemycket mer att hämta. När jag inte satsar på 200 meter fritt längre så känns både 50 och 100 mycket bättre. Jag visste inte riktigt hur jag skulle simma det förut, jag hoppade i och hoppades på det bästa. Nu känner jag mer att jag kontrollerar simningen, har hon sagt till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.