Foto: SVT

Stort intresse för att jobba på nya familjecentralen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att starta Södertäljes första familjecentral är i full gång. Och intresset för att jobba med det hälsofrämjande arbetet i Ronna och Geneta har varit stort.

Idén med familjecentraler är att flera verksamheter samlas under samma tak. På Södertäljes första familjecentral kommer det att finnas öppen förskola, barnavårdcentral, mödravård samt att socialtjänstens kuratorer kommer att hålla till där.

I Geneta kommer dock verksamheten att bedrivas i två olika lokaler, dels Geneta fritidsgårds gamla lokaler och dels Capio Vårdcentral. En utmaning i sig, menar den nyrekryterade projektledaren, Eva Olanders.

– Vi kommer att få jobba lite extra för att överbrygga det lilla avstånd som finns genom att prata mycket kring hur vi kan samverka på bästa sätt. Vi kommer se till att vi kan ha olika sorters grupper i varandras lokaler, säger Eva Olanders.

Stort intresse

Målet med familjecentralen är att bedriva hälsofrämjande arbete för barn och föräldrar i socioekonomiskt utsatta Ronna och Geneta. Verksamheten är ett samarbete mellan Södertälje kommun, Stockholms läns landsting och Capio.

Rekryteringen av personal är snart klar och intresset för att jobba där har varit stort.

– Vi har fått in ett 50-tal ansökningar och väldigt många har varit välkvalificerade för tjänsterna, säger Eva Olanders.

– De som jobbar i områden som Geneta idag har sett behoven och känner att man har begränsat med tid att utföra tillräckligt med insatser i sina vanliga tjänster. Många här är nyanlända och har inte kunskap om hur samhället fungerar och man vill så gärna vara med och hjälpa till så att de här människorna integreras.

Märker ingen oro

Trots att Geneta centrum av polisen har pekats ut som ett av landets mest kriminella område med bland annat öppen narkotikahandel säger Eva Olanders att kommunen inte har märkt av oron bland de sökande.

– Man skulle kunna tänka sig att den oron ska finnas med tanke på läget men vi har inte märkt av den alls. Det vi har mötts av i intervjuerna är stort samhällsengagemang bland de sökande.

”Viktigt att inte överge området”

Vad anser du om att man öppnar en familjecentral i Geneta?

– Jag tycker det känns väldigt viktigt att man inte överger det här området och invånarna som bor här. Jag tänker att det är en väldigt positiv verksamhet som ska startas här och något som jag hoppas och tror att invånarna kommer kännas som en tillgång och att man satsar på dem, säger hon.

En till familjecentral på gång

Södertälje kommun planerar att öppna upp ytterligare en familjecentral – denna gång i Hovsjö. Eva Olanders kommer även att projektleda det arbetet men säger att status än så länge är att hitta en samarbetspartner som vill driva den ihop med kommunen och landstinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.