– Det känns fint att få prata finska med barnen samtidigt som de lär sig mer om finsk kultur och finska språket, säger läraren Katariina Uurasjärvi. Foto: SVT

Finska läraren Katariina valde jobbet i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Suget efter högutbildad arbetskraft från Finland ökar hela tiden. En av dem som har flyttat hit är Katariina.

– Jag ville ha nya utmaningar, säger hon.

När Södertälje kommun var på jakt efter en finsktalande lärare stötte de på problem. Till slut valde de att annonsera också på den finska arbetsförmedlingen. Och då fick de napp.

– Jag hade letat efter jobb i Sverige ett tag, och det här passade mig kände jag, säger Katariina Uurasjärvi.

Efterfrågan ökar

Katariina Uurasjärvi är inte ensam om att komma till Sverige och Södertälje för att jobba. Det senaste året har Jaana Sundberg, som är samordnare för finskt förvaltningsområde i Södertälje, fått allt fler frågor från olika arbetsgivare om hur de ska göra för att rekrytera högutbildade finländare.

– Jag märker att efterfrågan ökar hela tiden, framförallt olika sektorer som skola sjukvård och IT-personal efterfrågas, säger hon.

Hon tror att det ökade intresset har flera orsaker.

– I Finland har inte konjunkturen varit lika bra så det kan nog finnas ett överskott av välutbildad personal.

Skulle du säga att intresset är stort från finländare att jobba här?

– Ja det skulle jag säga. Många vill ha nya erfarenheter och ser det dessutom som en merit att ha jobbat utomlands ett tag.

Bostäder – en käpp i hjulet

Södertälje är en av de kommuner som erbjuder kommunal service på finska vilket Jaana Sundberg tror är extra lockade för finländare som vill jobba här. Men bostadsbristen är ett problem och landstinget har bland annat diskuterat att erbjuda vårdpersonal arbetarbostäder, men något sådant är ännu inte klart.

Nu har Katariina Uurasjärvi jobbat i Södertälje sedan augusti och det är lite speciellt att undervisa i finskspråkig klass i svensk skola tycker hon.

– Det känns fint att få prata finska med barnen samtidigt som de lär sig mer om finsk kultur och finska språket.

Vill bli kvar

Och som livet ser ut nu kommer hon att vara kvar här ett bra tag.

– Jag har en härlig klass så jag tror att det kommer gå jättebra här.

Skulle du rekommendera andra att jobba i Sverige?

– Javisst, absolut!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.