I tingsrätten pågår en process där det ska avgöras vem som har rätt att kalla sig Syrianska riksförbundet. Foto: TT/Montage

Syrianska riksförbundet tvistar – går miste om miljonbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Det är andra året i rad som Syrianska riksförbundet nu går miste om hundratusentals kronor i statsbidrag. Detta på grund av en intern strid om vem som egentligen styr förbundet.

Orsaken är att två olika ansökningar kommit in till MUCF, Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor – från personer som säger sig företräda samma förbund – och att myndigheten inte vet vilket av riksförbunden som har rätt till bidraget.

– Vi ser bara att det är två likadana organisationer som sökt samma bidrag och att det just nu pågår en domstolsprocess. Så länge vi inte vet vem som har rätt till föreningsnamnet så kan vi inte betala ut bidraget, säger Johnny Lindqvist, kommunikationschef på MUCF.

Två organisationer

Just nu pågår en process i Södertörns tingsrätt där det ska avgöras vem det är som har rätt till att kalla sig Syrianska riksförbundet.

Samtidigt mister riksförbundet nu möjligheten till årets bidrag, ett bidrag som bland annat baseras på medlemsantal. När Syrianska riksförbundet tidigare beviljats bidraget har det landat på mellan 650.000 – 700.000 kronor. Det är andra året i rad som föreningen går miste om bidraget som kan uppskattas till totalt runt 1 300.000 kronor för hela perioden.

Hur påverkar det er att ni går miste om bidraget?

– Utifrån sättet vi arbetar så har vi inte så stora kostnader, i och med att det är ideellt. Men det är klart att vi hade kunnat göra ännu mer om vi hade kunnat få bidragen, säger Habib Dilmac, som ser sig som ordförande för Syrianska riksförbundet.

Han förklarar konflikten med att personer inom förbundet inte velat acceptera en generationsväxling och därmed vägrar lämna sina poster.

”Blir tufft ekonomiskt”

Ismet Karademir är den andra personen som kallar sig ordförande för Syrianska riksförbundet. Han vill inte kännas vid eller kommentera konflikten inom förbundet.

Hur påverkar det er att ni går miste om bidraget?

– Det blir tufft ekonomiskt om vi inte får det. Ungdomarnas verksamhet kan drabbas, säger han.

Domstolen väntas ta upp frågan i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.