Inget spel på Syrianska

Uppdaterad
Publicerad

Spel på Syrianskas match mot Jönköping Södra stängdes igår. Svenska Spel tog det säkra före det osäkra efter att ha sett kraftiga oddsrörelser på asiatiska spelmarknader.

– Vi är trötta på det här snacket, säger Syrianskas sportchef Can Melkemichel.

– Det finns en koppling mellan oddsrörelser och stora insatser. Och när oddsen svänger kraftigt så har det ett samband med hur insatserna kommer in. Och vi har sett hur oddsen har förändrats på andra marknader, säger Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel.

Söderkvist är noga med poängteringen att man inte har haft något avvikande spelmönster på Svenska Spel, och att det här rör sig om en ren försiktighetsåtgärd.

Observanta

– Vi jobbar så här med alla lag. Och vi har inga misstankar mot just Syrianska. Det finns ingen anledning för oss att misstänka någonting, men vi är observanta på hur oddsen rör sig på andra marknader. För det skulle kunna indikera någonting.

Är Syrianska ett lag som man måste hålla extra koll på?

– Nej. Utifrån vårt perspektiv så är det här något som förekommer över hela landet. Återigen, vi misstänker inte Syrianska för någonting. Det finns inga geografiska centra när det gäller matchfixing. Det finns inga klubbar som sticker ut.

Sena på bollen

Enligt Söderkvist är utvecklingen i Sverige oroväckande.

– Matchfixing har man tidigare förknippat med ligor i södra Europa och gamla öststater, men nu i efterhand har nog både vi och företrädare inom idrotten varit lite blåögda inför den här problematiken. Vi har varit lite sena på bollen.

Vad kan ni göra åt den här utvecklingen?

– På Svenska Spel har vi ett tätt samarbete med idrottsförbunden. Vi har infört obligatoriskt registrerat spel, allt anonymt spelande är borta nu. Vi erbjuder heller inte spel på lägre divisioner, för det måste finnas en viss kontroll på matcherna. Vi har heller inte spel på inkast och andra delar som inte har tydliga tävlingsmoment. Och sedan är vi restriktiva i vårt spelutbud.

Märklig match

Förra hösten restes misstankar om en uppgjord match, den gången mellan just Syrianska och Jönköping Södra. Matchen anmäldes av Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

– Vi fick information om avvikande spel, och man märkte också av några märkliga matchsituationer, säger förbundsjuristen Anders Hübinette på SvFF.

Från förbundets sida vidtog man vissa åtgärder, men kom inte längre. Ärendet polisanmäldes dock och enligt Hübinette borde den vara fortgående.

– Ja, vi har inte fått in några papper om att ärendet är nedlagt.

Ilska från sportchefen

Syrianskas sportchef Can Melkemichel var rasande när SVT fick tag på honom.

– Det här handlar om en häxjakt från medias sida. Ska jag ansvara för att folk bettar på Syrianska?

Matchen mot Jönköpings Södra slutade 1-1.

– Vilken tur att det blev kryss då. Annars hade det ringt hela dagen idag, men nu är det frid och fröjd.

Från Syrianskas håll har man sedan förra hösten anlitat ett expertbolag som ska plocka fram siffror på hur det spelas på lagets matcher.

– Ja, för vi är trötta på det här snacket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.