Foto: TT

Tiggare erbjuds pengar för sex

Uppdaterad
Publicerad

Tiggare i Stockholm utsätts dagligen för sexuella trakasserier. Det säger flera organisationer som jobbar med tiggande EU-migranter.

Det var första dagen i Sverige. Alina, som egentligen heter något annat, hade satt sig för att tigga pengar utanför en matbutik i Stockholmsområdet.

– Det kom en man som sa till mig att han skulle ge mig tvåtusen kronor om jag följde med honom. Jag sa att jag inte ville och om han inte lämnade mig ifred så skulle jag ringa polisen, säger hon.

– Det kändes jättedåligt. Jag kom till Sverige ett tag för att få lite pengar, inte för att träffa andra män. Jag har redan en man.

”Händer dagligen”

Alinas berättelse är knappast unik, säger personer som jobbar med romska EU-migranter. Sexuella trakasserier tillhör tiggarnas vardag.

– Det händer nästan dagligen och det är inte lätt att slå hål på det här. De skäms över det här eftersom det är tabu, säger Hans Caldaras, Nätverket för romska EU-migranter.

Både kvinnor och män

Det handlar inte bara om kvinnliga tiggare. Även män som sitter på gatan får skamliga förslag från oväntat håll, berättar Hans Caldaras.

– Det är tjejer i 22-23-årsåldern som erbjuder, till exempel en kille som sitter utanför min mataffär, pengar och säger ”kan du följa med mig upp på rummet”.

”Avhumaniserar”

Hans Caldaras är en av dem som nu vill lyfta frågan om tiggare som utsätts för sexuella trakasserier.

– Det är en skam att det finns människor i vårt land som avhumaniserar människor och tror att de kan få göra vad de vill med dem.

– De tror att vi inte har några pengar och att vi gör vad som helst för pengar. Men det är inte sant, säger Alina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.