Maria Militaru får inte alls lika mycket pengar som tidigare. Foto: SVT/TT

Tiggeriet ger mindre pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir mindre och mindre pengar i muggarna. Det berättar EU-migranter som tigger i Södertälje. På härbärget tror personalen att det kan handla om en Valfridsson-effekt.

Valerica och Nicolae Molfa kom till Södertälje för första gången för fyra år sedan. Sedan dess har de återvänt med jämna mellanrum för att tigga och samla burkar, och Nicolae anlitas då och då för bland annat mindre hantverksjobb.

Pengarna går till deras åtta barn i Rumänien. De upplever att Södertäljeborna är vänliga.

– De behandlar oss på ett bra sätt. Södertäljeborna har stora hjärtan, säger Nicolae.

Nicolae och Valerica Molfa. Foto: SVT

Hälften så mycket

Men över tid har det blivit mindre och mindre pengar i muggarna berättar paret Molfa.

Och det är något som Maria Militaru, som också brukar tigga i centrala Södertälje, känner igen. Hon beskriver att den genomsnittliga summan i hennes mugg nästan har halverats på sista tiden.

Tidigare brukade hon få 150-170 kronor. 

– Nu får jag bara 70 eller upp till 100 kronor, säger hon. Det är inte som förr.

Personalen på Södertäljes härbärge för EU-migranter, som drivs av Svenska kyrkan, och Stockholms EU-team stämmer in i bilden av att tiggeriet ger mindre pengar.

De för ingen statistik men har under det senaste året hört många tiggande migranter som uttryckt att dagskassan krympt.

Påverkat människor

EU-migranterna själva vet inte vad utvecklingen beror på. Men på härbärget i Södertälje tror man att uppmaningen från regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson att inte ge pengar har påverkat människor.

– Jag tror att det delvis kan handla om en Valfridsson-effekt, säger Eva Johansson som är diakon och samordnare för härbärget för EU-migranter i Södertälje.

– Att många har tagit till sig uppmaningen om att inte ge pengar i muggen utan att ge stöd på plats i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.