Foto: SVT

Trots försök – svårt att locka tjejer till fotbollscup

Uppdaterad
Publicerad

Länets största fotbollscup pågår just nu i Södertälje. Men trots att turneringen har satsat på att locka fler tjejer sedan starten för två år sen så har det varit svårt.

Södertälje international football cup (SIFC) pågår för fullt. På planen avancerar Nykvarnslaget New mill indians mot gästande Lai Cuo Element från Taiwan. Pang! Matchens första mål är ett faktum. Samtidigt, intill planen, står projektledaren för SIFC, Johan Rolander, och talar i telefon. Med närmare 140 lag från en rad olika länder är det mycket att styra upp.

”Hade hoppats kunna locka fler lag”

På bara två år har cupen nämligen vuxit mycket. För Johan Rolander finns det däremot en del som inte har gått så bra som han gärna önskat – tjejfotbollen. Trots flera försök att locka tjejer till turneringen (exempelvis är det gratis för tjejlag att delta) så har det varit svårt.

– Vi hade hoppats att det skulle komma fler lag, det är inget snack om det. Det krävs också fler lag för att få ihop fler klasser och få det att fungera spelmässigt, säger han.

”Södertäljes rykte påverkar”

Just nu deltar 22 tjejlag i turneringen. Sett till arrangörens egna mål, att ha 40 procent tjejer som deltar, så är det för lite. Johan Rolander menar att det till viss del handlar om uppslutning. Många tjejlag har inte så många spelare och faller 4–5 personer bort på grund av sjukdom och semesterresor så kanske hela laget tvingas avboka cupen. Samtidigt lyfter han fram Södertäljes rykte som en avgörande faktor.

– Om man ska vara ärlig så är det ju så att Södertälje har ett oförtjänt dåligt varumärke, och det grundar sig på saker som hände för 10–15 år sen. Men det här är ett problem, vissa vet inte om de vågar låta ett tjejlag åka till Södertälje och bo här en vecka.

”Går alltid att göra mer”

Bakom Johan Rolander klappar föräldrar och tränare på Lai Cuo Elements lagsida händerna. Det taiwanesiska laget har nu kvitterat.

–  Det här laget har varit här sen starten, säger Johan Rolander och pekar mot Lai Cuo Elements gula tröjor.

– Tyvärr är det inte lika naturligt för många tjejlag att spela cup, jag hade exempelvis kontakt med ledare som tränade ett pojklag och ett flicklag. Pojklaget ställer upp i cupen men inte flicklaget. När jag frågar varför flickorna inte är med får jag svaret: ”Jag har inte ens tänkt på dem”. 

Exemplet är talande menar Johan Rolander. Samtidigt är han lite självkritisk.

– Man kan alltid göra mer, det kan man. Jag tycker vi har synts och hörts mycket, men vi kanske skulle behövt få ut det här lite tidigare med att tjejer spelar gratis. Vi ska helt klart göra något för att få mer flicklag med nästa år.

Planen för nästa år – nytt samarbete

En plan finns redan för nästa år. SIFC har börjat samarbeta med futebol dá forca, en organisation som använder tjejfotboll som ett verktyg för att ändra sociala strukturer. Organisationen ska ha ett stort konvent, med start i år, i Södertälje och genom deras kontaktnät hoppas SIFC locka tjejlag från upp emot 16 länder nästa år.

”Vore roligare med fler lag”

Matchen mellan New mill indians och Lai Cuo Elements är över. När lagen tackar varandra står det 2–2. Men några sura miner över resultet syns inte, tvärtom. Istället passar tjejerna på att ta fram sina mobiler och ta bilder tillsammans med respektive motståndarlag. Flera är sedan fjolårets match då lagen möttes här i Södertälje redan vänner på sociala medier.

– Det är kul att spela cup, säger Pandora Nåtby från Nykvarn och fortsätter:

– Men visst vore det roligare med fler lag, vi är ju bara fyra stycken i vår klass.

Polly Xie från Taiwan håller med, även om hon personligen tycker det är många tjejer som spelar fotboll här jämfört med hemlandet.

– Det är fler flickor som spelar fotboll här än i Taiwan. Så när vi är här så kan vi tävla mot dem och det är bra för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.