Trygghet ska byggas in i nybyggen i Geneta

Publicerad

I Geneta kan det bli så mycket som tusen nya bostäder framöver och redan i planeringsstadiet vill kommunen att man ska försöka bygga in trygghet i området.

Tidigare i år pekades Geneta ut av polisen som ett av de mest brottsutsatta områdena i Sverige, men efterfrågan på att bygga i området är stor och från kommunens håll ser man att folk vill bo kvar.

– När vi pratar med folk är det inte så att man inte vill bo i Geneta, däremot vill man att vissa saker förändras, inte minst det som kan kopplas till en känsla av trygghet, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S).

Tryggheten ska delvis skapas genom stadsbyggnad. Nu ska en plan tas fram för att nya byggen ska ske på ett sätt som gör att stråken stärks och att man skapar gemenskapsytor som lockar folk att vistas i området. På så sätt hoppas man skapa trygghet.

– Det handlar om öppna platser, tät bebyggelse, att man inte har så mycket mörka prång, säger Håkan Buller.

Håkan Buller säger att de gatumiljöer som finns i Genetsa idag kanske snarare ska likna stadsgator i framtiden.

–Jag tror att det ökar tryggheten om det är människor som rör sig i området och även att man kompletterar med miljöer där människor kan vistas större delen av dygnet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.