Scanias nya lastbil kommer forma företagets framtid. Lastbilen på bilden är en tidig prototyp, enligt anställda vi pratar med. Foto: SVT

Tuff konkurrens väntar Scanias nya lastbil

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka presenterar Scania företagets första helt nya lastbil på 20 år. Bakom ligger ett jätteprojekt som kommer forma företagets framtid.

– Det är det här som bolaget ska leva och existera på de kommande decennierna. Att de lyckas med det här och kommer i gång med produktionen är jätteviktigt, säger Anders Hägerstrand, reporter på Dagens industri som bevakar lastbilsbranschen.

Anpassningsbarhet viktigt

Användningsområdena för en lastbil är många. Anders Hägerstrand menar att anpassningsbarhet blivit allt viktigare på lastbilsmarknaden – och att kunderna efterfrågar allt mer specifika lösningar beroende på användningsområde.

– Det gäller att ha en plattform som är anpassningsbar till alla nischer, säger Anders Hägerstrand.

Tuff konkurrens väntar

För att Scanias stundande lansering ska bli lyckad krävs enligt honom både att tillräckligt många nappar på den nya bilen och att man inte stöter på några problem under produktionen. Samtidigt väntar tuff konkurrens på den för Scania viktiga europeiska marknaden.

– Och konkurrensen blir ännu hårdare av att den brasilianska marknaden är på bottennivåer. Det gör att sydamerikanska tillverkare vänder sig till den europeiska marknaden och konkurrensen blir mördande trots att efterfrågan är hög, säger Anders Hägerstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.