Av 700 barn började bara en person med hockey. Foto: SVT

Ungdomshockey – för dem som har råd

Uppdaterad
Publicerad

För många är Södertälje förknippat med hockey men Södertälje sportklubb (SSK) har svårt att spegla hela Södertälje. Trots upprepade satsningar lockar föreningen inte barn med invandrarbakgrund.

SSK vill vara en klubb för alla. Alla är välkomna men frågan är om alla har möjlighet att medverka i hockeyverksamheten. Hittills har det varit svårt för föreningen att locka till exempel barn och ungdomar med invandrarbakgrund.

– I dag upplever vi att vi saknar många barn med utländsk bakgrund. Vi vill bjuda in så många som möjligt. Vi upplever att vi inte lyckats med det än, säger Henrik Schölin, utvecklingsansvarig SSK ungdom.

Misslyckad satsning 2014

Nu under hösten tar man nya tag och skickar ut brev till alla familjer i Södertälje med barn som är 5-7 år. Där välkomnar man barnen och föräldrarna att komma till Scaniarinken och testa på hockey. Förra årets satsning då man från SSK åkte runt till skolor och pratade med ungefär 700 barn gav inget resultat.

– Vi har hittills lyckats identifiera ett barn som kom in via den kanalen, säger Henrik Schölin.

”Alla borde få spela hockey”

Ofta är det via familjen, grannar eller vänner man blir introducerad till en ny idrott. För Wille Södergren som spelar ungdomshockey i SSK var det brodern som lockade honom till sporten.

– Alla har säkert inte råd att spela hockey eftersom det är en ganska dyr sport. Alla har ju inte föräldrar som har jobb och de som kommer till Sverige har inte alltid pengar, säger han.

Att ungdomar med invandrarbakgrund väljer bort hockeyn är inget unikt för Södertälje. I hela landet kämpar klubbar med att bredda mångfalden bland juniorer.

En ekonomisk fråga

Frågan är om det inte handlar mer om föräldrars ekonomiska situation än om etnicitet när det kommer till vilken sport barn utövar. Att vara ungdomsmedlem i SSK kostar varje år 5.000 kronor. Då får du inte ens några skydd eller skridskor.

– Vi har nog bidragit till att det ser ut som det gör genom att vi har ganska höga materialkostnader vilket bidrar till att alla inte har möjlighet till att vara med, säger Henrik Schölin.

Lördagen den 10 oktober startar Tre Kronor Hockey- och Skridskoskola för säsongen. Då hoppas SSK att alla oavsett bakgrund känner sig välkomna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.