Unika mötesplatser ska lyfta Fornhöjden

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun och Konstfack inleder ett projekt i bostadsområdet Fornhöjden. Det handlar om att skapa mötesplatser – tillsammans med invånarna.

Just nu pågår Telge Bostäders modernisering av bostäder och fastigheter i Fornhöjden. Området är bitvis slitet och behöver renoveras.

Nu inleder det kommunala fastighetsbolaget ett projekt tillsammans med Konstfack, Insamlingsstiftelsen IOU Design for Charity, Telge Tillväxt och Samhällsbyggnadskontoret i Södertälje för att skapa unika mötesplatser i de offentliga miljöerna.

Studenter flyttar in

Under tisdagen flyttar 24 blivande arkitekter och industridesigner från Konstfack in på Fornbacken och under sin vistelse ska de tillsammans med invånarna utveckla mötesplatser.

– Mötesplatser kan vara odlingsmark, stationer för avfallssortering och lekplatser, förklarar Jonas Ahnmé som är lektor på Konstfack och involverad i projektet.

Studenterna kommer att träffa invånarna för att få en känsla av vad som saknas och vad som behövs.

”Jag är nöjd som det är”

– Sverige är ett underbart land, jag är faktiskt helt nöjd som det är här. Jag saknar ingenting, säger Ramzi Rassam och skrattar. Han bor tillfälligt tvärs över gården i väntan på att familjens lägenhet ska renoveras.

– Jag har barn och saknar fler lekplatser och förskolor i Fornhöjden. Det skulle jag vilja ha mer av om jag fick välja, säger Jamila Mahmoud.

Projektet kommer generera både möbler och produkter för offentlig miljö som främjar just möten. Resultatet visas upp under Stockholm Furniture & Light Fair i februari samt under designveckan i Milano.

Och i Fornhöjden så klart. Till våren.

– Jag hoppas att projekten, åtminstone flera av dem, kommer att bli till realitet och synas i Fornhöjden, säger Jonas Ahnmé.

Målsättningen är att mötesplatserna ska bidra till integration, motverka utanförskap och skapa förutsättningar för alla som bor i Fornhöjden – och för att invånarna själva ska bidra till att skapa en bättre boendemiljö.

Ekonomiskt osäkert

– Allt kostar ju pengar, och jag hoppas att de som sitter på pengarna kan avvara pengar på rätt sätt, på rätt saker, menar Konstfackstudenten Anna Danielsson.

Men i nuläget finns det ingen finansiell plan på hur idéerna ska förverkligas.

– Ekonomiskt för Telge Bostäders del i det här sammanhanget så handlar det om att tillhandahålla de här lägenheterna under den här insatsen. Sedan har vi tryckt upp lite tröjor, men än så länge är det ett lågbudgetprojekt utifrån vår sida. Sedan får vi se var vi hamnar någonstans, säger Joakim Ströberg, marknadschef vid fastighetsbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.