Foto: TT/SVT

Vakter ska stoppa bränder på Södertäljeskolor

Uppdaterad
Publicerad

Efter återkommande bränder sätts vakter in på Soldalaskolan och Torekällgymnasiet. – Jag är ledsen och förbannad, säger Soldalaskolans rektor Kerstin Björkling Grundel.

Högstadiet Soldalaskolan och Torekällgymnasiet delar lokaler och där finns också en förskola, SFI och komvux. Den senaste tiden har det varit ett antal bränder i papperskorgar, brandlarmet sätts igång och alla lokaler måste utrymmas.

– Det är inte bra att undervisningen avbryts och vi har polisanmält samtliga bränder, säger Soldalaskolans rektor Kerstin Björkling Grundel.

”Sätter andras liv på spel”

Skolorna har även tidigare haft problem med bränder och brandlarm som sätts igång, men de senaste veckorna har situationen eskalerat.

– Det är tråkigt att undervisningen blir sönderryckt och att eleverna inte får lugn och ro, säger Ola Berntsson, som har två barn på Soldalaskolan.

– Jag är ledsen och förbannad att någon eller några sätter andras liv på spel, säger Kerstin Björkling Grundel.

Föräldramöte på måndag

Hela kommande vecka kommer det att finnas vakter i lokalerna. Dessutom kallas föräldrar till ett möte i morgon och räddningstjänsten ska informera eleverna.

Det kan inte kännas otryggt med vakter?

– Nej, tvärtom, vi behöver fler vuxna i korridorerna, säger Kerstin Björkling Grundel.

– Jag tycker att ledningen gör rätt som tar tag i problemen och vakter är ett sätt att öka tryggheten, säger Ola Berntsson.

I torsdags fick ett skyddsombud stänga ett helt våningsplan på Soldalaskolan, eftersom brandlarmet inte alltid går igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.