I dag drog årets gymnasiemässa igång. Foto: SVT

”Värt att lägga pengar på mässan nu”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun har under flera år varit skeptiska till gymnasiemässan i Älvsjö. Men nu finns en ny strategi. – I dag kan vi visa upp något som kan locka elever, säger utbildningsdirektören.

Under flera år var Södertäljes kommunala gymnasier i stort sett frånvarande när det vankades gymnasiemässa i Älvsjö.

– Tidigare var vi skeptiska dels för att vi inte såg någon effekt utav det och dels för att vi inte hade någon strategi för att locka elever, säger utbildningsdirektören Peter Fredriksson.

Tillbaka med vässade profiler

Men nu är det nytt ljud i skällan. Redan förra året fanns Torekällgymnasiet, Täljegymnasiet och Wendela Hebbegymnasiet alla på plats på mässan. Och de medverkar även i år.

– I dag kan vi visa upp någonting som vi kan locka elever till. Vi har jobbat mycket med kvalitet, säger Peter Fredriksson.

Betyder det att skolorna inte var av god kvalitet för ett par år sedan?

– Nej. Men i sådana här sammanhang räcker inte kvalitet, man måste tydligt kunna visa upp vad som kännetecknar varje enskild skola. Skolorna har vässat sina profiler nu.

”Svårt att mäta effekten”

Du har tidigare sagt till LT att det inte har varit värt att medverka på mässan på grund av arbetsbördan och kostnaderna – har ni bättre ekonomi nu?

– Nej, men däremot tycker vi att det är värt att lägga pengar på mässan nu. Vi var ju med redan förra året och det är svårt att mäta vilken effekt vår medverkan har, men bedömningen som gjordes var att många elever visade intresse för skolorna, säger Peter Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.