Tysslinge ungdomshem. Foto: TT.

Våldsbejakande extremism i ungdomshem ska minskas

Uppdaterad
Publicerad

Just nu arbetar Statens institutionsstyrelse med att ta fram en särskild webbutbildning för all personal som arbetar på de statliga ungdomshemmen där det bor unga som tvångsomhändertagits.

Statens institutionsstyrelse är en av flera myndigheter som fått i uppdrag av regeringen att utveckla arbetet mot våldsbejakande extremism.

En tidigare kartläggning av Statens institutionsstyrelse har visat att i ungdomshem har det funnits personer som visat sympatier för till exempel våldsbejakande högerextremism och islamistisk extremism.

Erfarenhet i Södertälje

Marie Jönsson, som är biträdande institutionschef för ungdomshemmet i Tysslinge, har varit med om några fall.

– Det har funnits både vit makt och islamistiska våldsbejakanden. Man håller fast antingen vid sin religion eller sin övertygelse, säger Marie Jönsson.

Hur märker ni att de håller på att bli radikaliserade?

Man håller mer och mer fast vid traditioner och får mindre empati för omvärlden. Man har ett mål som man vill nå och man gör det via aggressiva uttryck för att få det man vill, säger hon.

”Bekräfta det positiva”

Utbildningar som tas fram ska visa vilka tecken som finns på att en person har sådana sympatier och vad personalen då ska göra.

– Det är viktigt att veta hur man ska handskas med ungdomarna och det handlar om att möta upp dem. Bli en del av sammanhanget, att bekräfta det positiva som finns och försöka möta varandra så långt det går. Men samtidigt dra en gräns. Det har hjälpt, säger Marie Jönsson.

Utbildningarna kommer att starta i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.