Genrebild. Personen på bilden har inget med det här fallet att göra. Foto: TT

14-åriga Josefin har omplacerats 33 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Josefin omhändertogs av samhället när hon bara var ett år. Sedan dess har hennes liv varit en karusell av flyttar och omplaceringar.

– Det känns som om alla bara vill bli av med henne, säger hennes bonusmamma.

På ett specialgjort behandlingshem i Sörmland med okrossbara fönster sitter en 14-årig flicka som omhändertagits av samhället. Trots att hon inte fyllt femton år har hon omplacerats 33 gånger, enligt en kartläggning som Aftonbladet i dag presenterar. Hennes pappa och bonusmamma menar att det är fler gånger. Och då är inte alla turer till BUP inräknade.

Flera gånger har flickan försökt ta sitt liv.

Minderåriga slussas runt i psykvården

”Sen blev det tyst”

Till SVT Nyheter Sörmland, som också granskat fallet, säger flickans bonusmamma:

– Hon ringde mig och sa ”nu går jag mot spåret”, och jag hörde hur hon gick på grusvägen. Mot slutet hörde jag hur personalen ropade på henne att stanna och jag ropade också. Sen hörde jag tågsignalen. Föraren måste ha ställt sig på tutan. Sen blev det tyst. Den skräcken jag kände då ska ingen förälder behöva uppleva.

Bonusmamman berättar om telefonsamtalet från järnvägsspåret. Om tågsignalen och tystnaden som följde. Om skräcken.

I en kvart svävade hon i ovisshet, sedan ringde flickan upp igen.

Flickan, som vi kan kalla Josefin, har inte fyllt 15 år. Hon omhändertogs redan som ettåring och har fått leva hela sitt liv i en flyttkarusell. Socialtjänsten bedömde att hennes föräldrar inte förmådde ta hand om henne, och omhändertagandet var menat att skydda henne.

Josefin har flera gånger försökt ta sitt eget liv. Foto: TT

Hamnar i flyttkarusell

Men istället för att få en skyddad tillvaro utvecklas flickans liv till ett helvete. Hon flyttar mellan familjehem, behandlingshem och andra vårdenheter. Hon skickas så långt ner söderut som till Trelleborg, och norrut upp till Bollnäs.

Sällan får hon stanna på en plats mer än några månader, ibland inte längre än några dagar.

SVT Nyheter Sörmland har granskat hur barn och unga med svår problematik som omhändertas av samhället slussas runt mellan olika institutioner i landet – för att ingen kan eller vill ta ansvar för dem.

Bland de placeringar Josefin fått genom åren återfinns bland annat ett flickhem som tvingades stänga på grund av allvarliga brister, och det statliga ungdomshemmet Lövsta i Sörmland, som kritiserats hårt av Inspektionen för vård och omsorg.

”Hon har inga vänner”

Under den korta tid Josefin tillbringar på Lövsta lyckas hon nästan hänga sig själv, trots att personalen vet om att hon är självmordsbenägen och ska övervakas. Två anställda vid ungdomshemmet delgavs misstanke om tjänstefel efter självmordsförsöket.

Josefin har flera diagnoser och en svår problematik och det ständiga flyttandet bidrar till att traumatisera henne än mer, menar pappan och bonusmamman. Och de är inte ensamma om att reagera över flyttcirkusen. 2014 skriver till exempel en psykolog att ”för att kunna slå fast eventuella diagnoser är det helt avgörande att hon först får vistas i en lugn och strukturerad miljö under längre tid”. Men omplaceringarna bara fortsätter.

Josefin hinner aldrig bygga upp en fast tillvaro någonstans, halkar efter i skolan och knyter inga kontakter med andra barn.

– Hon har inga vänner, inga jämnåriga relationer, säger bonusmamman.

Bollas fortfarande runt

De senaste månaderna har Josefin bott i en villa, utan sladdar och med okrossbara fönster, tillsammans med flertalet vårdare. Trots det har hon lyckats rymma flera gånger säger pappan och bonusmannan, och hon åker fortfarande jojo mellan olika vårdenheter.

De upplever att all vård och behandling bara gör Josefin sämre. De önskar att hon inte behöver flytta mer, att hon hamnar på en låst avdelning och att en traumautredning görs.

– Hon skulle också behöva avmedicineras och få ny medicin efter att ha utretts ordentligt.

Läs mer: ”Det är ett nationellt problem” – nu lovar IVO att utreda

Josefin är ett av flera exempel på den runtslussning av minderåriga med svår problematik som sker mellan olika vårdenheter.

Aftonbladet visar i dag i sin granskning att det finns flera systemfel och förklaringar till varför Josefin kan skickas runt från det ena boendet till det andra. Vårdbolag och familjehem kan utan förvarning slänga ut barn som Josefin, genom att säga att hon är ”farlig för personalen”.

Ingen har ansvaret

Ingen myndighet har det yttersta ansvaret, och enligt Aftonbladet har regeringen och myndigheter länge känt till bristerna, men blundat för problemet.

Läs mer i Aftonbladet: Allvarliga systemfel bakom vården

Redan 1989 konstaterade dåvarande socialministern att det var ”djupt oroande” att allt fler omhändertagna barn har svåra psykiska problem. 2006 stod det i en så kallad Milton-utredning om psykiatrin att ansvarsfrågan för dessa barn var ett allvarligt problem och att kommuner och landsting behövde ”vidta konkreta åtgärder”.

Men sedan slås det fast i en omfattande LVU-utredning 2015 att inget gjorts åt problemen, skriver Aftonbladet.

Barn vårdades med vuxna

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om en annan minderårig flicka, som också skickats fram och tillbaka mellan olika vårdinstanser otaliga gånger. Den flickan hamnade även på vuxenpsyk i Nyköping, där hon attackerade en annan patient.

Foto: SVT

Johan Hellström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Nyköping, medger att det inte var någon bra lösning att vårda ett barn på vuxenpsyk. Samtidigt säger han att de inte hade något val, eftersom det inte finns någon som vill ta emot de här patienterna.

– Alla tycker att någon annan ska göra det, man vill två sina händer. Det blir en absurd Svarte Petter-lek som inte hör hemma i ett rättsamhälle, säger Hellström.

Läs mer: Efter SVT:s granskning: Nu lovar landstinget att agera

Josefins pappa och bonusmamma känner sig uppgivna och har tappat tilltron till samhällets förmåga att ta hand om barn som inte mår bra.

Vad tänker ni om framtiden?

– Jag kan inte tänka på den. Jag vet inte om hon lever till hösten, säger pappan.

Eskilstuna-Kuriren var först med att rapportera om den 14-åriga flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet