Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mille Johansson vann JVM i Svenska Rallyt och uppvaktades av Katrineholms kommunalråd Johan Söderberg (S). I klippet berättar Mille om rallyfesten och om hur det känns att ta ett vm-guld. Foto: SVT

18-åriga rallytalangen Mille tog hem VM-vinst: ”Jag har inte hunnit smälta det”

Publicerad

I helgen var det dags för den 18-åriga rallyföraren Mille Johanssons VM-debut i Svenska rallyt. Och debuten slutade på topp – då han tog hem vinsten i juniorklassen.

Under helgen hölls Svenska rallyt i Umeå. En av de tävlande i juniorklassen var Katrineholmsföraren Mille Johansson – som vann tillsammans med kartläsaren Johan Grönvall.

– Det var det absolut fränaste rallyt jag kört, säger Mille Johansson.

Var förarens VM-debut

Rallytävlingen var 18-åringens debut i världsmästerskapet. De 19 tävlande i hans klass körde identiska bilar från samma fabrikat.

– Junior-VM är en enhetsserie så alla kör på samma villkor. Det blir upp till föraren och kartläsaren att lägga upp en strategi för hur man ska ta sig an rallyt.

För Mille Johanssons del väntar flera tävlingar i EM-serien under året. Han ska tävla runt om i Europa på både grus och asfalt. Drömmen är att en dag ratta en bil någon av de högsta klasserna.

– Vi har en plan-A som vi följer, VM i Sverige var bara ett delmål, säger han.

På tisdagen firades han av kommunalråd Johan Söderberg (S) i kommunhuset i Katrineholm och fick ta emot blommor och presenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.