Gympapass på Fristadstorget inriktade på den äldre åldersgruppen, det förelsår Sven Philipson i ett medborgarförslag.

90-årings förslag om lättgympa vann gehör

Publicerad

Sven Philipson anser att fler 90-åringar bör komma i rörelse – och det genom genom lättgympa och dans på Fristadstorget.

Nu har vård- och omsorgsnämnden delvis hörsammat hans medborgarförslag.

”Äldre behöver aktiveras i någon form” så inleder Sven Philipson, 90 fyllda, sitt medborgarförslag till kommunen.

Därefter radar han upp en rad aktiviteter som kommunen borde erbjuda alla 90-plussare: dans, gåband, roddmaskin, benförstärkning.

– Min tanke är att alla stackars 90-åringar som inte har släkt eller bekanta, som sitter på sina rum på äldreboenden, ska få en chans att röra på sig, säger Sven Philipson.

Gärna med fikapaus

Vid soligt väder borde passen arrangeras på Fristadstorget, och vid sämre väderlek i Munktellområdet. Gärna med kaffe och bulle i paus, dragspelsmusik till dansen, och med fria bussresor till och från motionspassen, skriver Sven.

– Det ska vara enkla rörelser. Det kan räcka med att sitta på en stol och röra armarna, säger han.

Nu har kommunen delvis gått honom till mötes. Vid vård- och omsorgsnämnden sammanträde tidigare i veckan beslutade politikerna att bifalla motionen.

”Bra tankar”

– Det är bra tankar han har, säger Mikael Edlund (S), ordförande i nämnden.

– Vi säger att vi följer intentionen, men kanske inte alla förslagen och detaljer i förslaget. Vi kommer definitivt att lägga resurser på detta, säger han.

Förvaltningen får nu i uppdrag att organisera aktiviteter för målgruppen 90 år och äldre och utvärdera effekterna av dem. Liksom Sven Philipson är Mikael Edlund angelägen om att äldre personer ska kommer i rörelse.

– Forskning visar att om vi kan öka den fysiska aktiviteten, även i sen ålder, kan människor få några goda år till.

– I förlängningen kommer vi säkert börja öppna upp för fysisk träning på våra äldreboenden, säger Mikael Edlund.

”Dansen är viktig”

Nu får kommunens folkhälsokonsulenter i uppdrag att jobba vidare med förslaget. Men Sven Philipson tycker inte att kommunen hörsammat hans förslag tillräckligt väl.

– Jag fick ett välformulerat brev från kommunen, men där hade många av mina förslag tagits bort. Dansen är viktig, det lilla man kan dansa. Och det ska vara dans, vals och tango till levande musik, säger Sven Philipson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.