Anitas flytt blev en mardröm

Publicerad

När Anita Cronstedt sålde sin villa i Sparreholm i Sörmland för att flytta 1,5 mil till vad hon kallar sitt drömhus utanför Stjärnhov frågade hon sin mäklare efter en flyttfirma. Hon blev rekommenderad ett företag i Trosa och där började en mardröm som nu ligger hos kronofogden sedan företaget krävt 81.000 kronor för flyttning och flyttstäd.

– Ägaren kom hit och tittade på vad som skulle flyttas och vi kom överens om en summa på 15-20.000 kronor för flyttning och städning. Det lät rimligt tyckte jag. Då frågade jag om det gick på deras försäkring om de hade sönder något och fick till svar att de inte hade några försäkringar alls. Allt skulle gå på min hemförsäkring, säger Anita Cronstedt.

Kanske borde en varningslampa ha tänts redan här hos Anita Cronstedt. Hon berättar att hon visserligen blev väldigt förvånad och tyckte det lät märkligt, men att hon var naiv och godtrogen och tänkte att det hade ju gått bra att flytta förr. Det var ju inte första gången hon flyttade.

SVT granskar flyttbranschen

Villan hon flyttade från var en enplansvilla på 140 kvadratmeter.

Flyttade med hästsläp

När företaget Trosa Natur Design kom för att flytta den där augustidagen, hade de något som Anita Cronstedt tyckte såg ut som ett hästsläp med sig som enda fordon att flytta med. Ett släp de hyrt på en bensinmack.                                     

– Vad skulle jag göra? Huset skulle tömmas och de nya ägarna flytta in. Jag var ju tvungen att fullfölja. Första dagen tog de ett släp till det nya huset. Sedan åkte de hem, säger hon.

Trosa Natur Design fortsatte att flytta med hjälp av hyrda släp, någon gång med ett större, enligt Anita Cronstedt. Det tog tid och krävde många turer mellan husen.

– Varje gång gick ju ungefär en timme bara för transport, säger Anita Cronstedt.

Flytten blev till städ

Tillsammans med en bekant och en granne hade Anita Cronstedt redan flyttat stora delar av möblemanget och övrigt lösöre. I två veckor körde hon med bil mellan de bägge husen med flyttkartonger, mindre möbler och kläder.

– Hon körde jättemycket själv och tillsammans med sin bekant och mig, minns Inger Ivarsson, grannen som hjälpte henne att flytta och får stöd från en annan granne som nöjde sig med att se på, Anders Carlsson.

De flyttade ungefär en tredjedel av alla saker, kanske så mycket som hälften, enligt Inger Ivarsson och Anita Cronstedt.

Så småningom kom en räkning från företaget, en räkning Anita Cronstedt trodde var ett misstag och att de förväxlat henne med någon annan.

– De ville ha betalt för 132 timmar grovstädning, plus 32 timmars flyttstädning, berättar Anita Cronstedt. Själva flyttkostnaden var marginell. Dessutom sa de sig ha kört 82 mil under flytten. Det är 15 kilometer mellan husen.

Eftersom det handlade om städning halverades kostnaden med hjälp av RUT-bidrag. Flyttning berättigar däremot inte till RUT-bidrag. Ändå blev slutnotan drygt 50.000 kronor.

– Jag var chockad, säger Anita Cronstedt.  Det hade jag aldrig väntat mig.

Hamnade hos kronofogden

Hon kontaktade företaget, som sa att det var ett misstag och skickade en ny räkning. Nu var de 132 timmarna grovstädning istället 132 timmar flytt. Utan RUT-bidrag.

Nu löd räkningen på 81.000 kronor.

Förtvivlad åkte hon till Trosa Natur Design, men träffade bara en anställd som inget kunde göra. Ägaren var bortrest, men på företaget lovade man att hon skulle höra av sig.

– Jag hörde ingenting. Två och en halv vecka senare kom brevet från kronofogden och där är vi nu, säger Anita tyst.

Hon har bestridit kravet och väntar nu på hur fortsättningen ska bli.

Bryter mot lagen

När SVT Östnytt börjar titta på ärendet kan vi konstatera att Trosa Natur Design saknar trafiktillstånd och får därmed inte bedriva flyttverksamhet. Det är ungefär som att köra bil utan körkort.

RUT-avdrag gäller inte för någon del av flytt, bara för städningen som kan ingå. I det fallet kan det alltså handla om skattebedrägeri.

På Almroths express och åkeri i Norrköping hittar vi också Nisse Berglund, packmästare och arbetsledare med över 40 års erfarenhet av flyttbranchen. Han går igenom Anita Cronstedts räkning efter att ha fått förutsättningarna.

– De har fått ihop egendomligt många timmar. Själv bedömer jag att debiteringen borde ha stannat vid 51 timmar för packning av lådor och flyttning. Då packar en person och tre flyttar, säger han.

Nisse Berglund fick inte reda på att delar av Anita Cronstedts hem redan var flyttade. Då hade beräkningen hamnat på en lägre nivå, men hamnar ändå bara på en tredjedel av det som Trosa Natur Design krävt.

På frågan om han tycker att företaget i Trosa ger honom ett intryck av professionalitet skrattar han till.

– Knappast. Det hela verkar väldigt amatörmässigt. Verkar mest som en städfirma som börjat med flyttning också. De verkar ha kört väldigt mycket eftersom de haft för små fordon och antagligen är de inte vana att packa och flytta och då blir det inte så effektivt, säger Nisse Berglund.

– Då ska man heller inte ta så mycket betalt som man gjort i det här fallet, fortsätter han. Det är helt klart.

Dyr städning

Vi kontaktar också städfirmor som anger att priset per kvadratmeter vid en normal flyttstäd ligger på 25-30 kronor. Priset Anita Cronstedt betalat till Trosa Natur Design ligger på cirka 75 kronor per kvadratmeter. 32 timmar är debiterade till en kostnad av drygt 10.000 kronor.

Vi ringer också till några försäkringsbolag för att kontrollera hur en hemförsäkring gäller om man anlitar ett företag att flytta. Samtliga blir konfunderade över frågan och tveksamma till vad som gäller. Dels beror det på vad man beställer i sin hemförsäkring. Flytt behöver inte ingå ens om man flyttar själv.

Hemförsäkringen kanske heller inte gäller när man anlitar en firma. Det är flyttfirman som ska ha försäkringar. Allt förblir lite osäkert inför en fråga som vanligtvis inte ställs. Samtliga Östnytt kontaktade var däremot överens om att även om hemförsäkringen gäller är beloppen relativt små – 30-40.000 kronor.

Vi ringer också till Anita Cronstedts mäklare i Gnesta, som förnekar att hon rekommenderat någon flyttfirma. Mäklaren uppger att hon bara räknat upp olika städfirmor.

– Städfirma! Knappast. Det var hjälp med flytten jag ville ha, inte städning, säger Anita Cronstedt.

Företaget svarar

Vi kontaktar nu ägaren till Trosa Natur Design. Under samtalets första minut utan att tala om att vi ringer från Östnytt. Snabbt bekräftas att företaget inte har egna fordon, utan hyr släp på en bensinmack. Ofta ett så kallat hästsläp.

– Vi är ingen flyttfirma. Men vi hjälper till att flytta, säger ägaren Susanne Israelsson.

Det har gått drygt en minut av samtalet och vi presenterar oss.

– Jag misstänkte nog det. Mäklarfirman ringde tidigare, säger Susanne Israelsson.

Vi frågar gång på gång om företaget upplyst Anita Cronstedt om att flytten skulle bli mycket dyrare än den summa de kommit överens om, men får inget tydligt svar.

Inte heller på varför flytten blev så dyr. En märklighet i räkningen är att Anita Cronstedt debiterats dels för 132 timmars flyttning, dels på en fast summa på ytterligare 7.000 kronor för flytt.

Varför får vi inget klart svar på, men Susanne Israelsson delar upp flytten i en liten flytt med alla tunga saker – och en stor med alla lådor och resten.

Saknar trafiktillstånd

Vi frågar om varför företaget saknar det nödvändiga trafiktillståndet.

– Vi behöver inget. Vi är ett serviceföretag, svarar Susanne Israelsson.

Trosa Natur Design ägnar sig åt bl a hemtjänst, RUT-arbete, lokaluthyrning och snickartjänster. När vi påpekar att all transport på väg företaget tar betalt för kräver trafiktillstånd, blir hon förvånad.

– Jaså, det visste jag inte.

Det hinner bli sammanlagt tre telefonsamtal, där Susanne Israelsson lovar att visa att allt gått rätt till, innan hon bestämmer sig för att inte medverka i reportaget. Men hon står fast vid att Anita Cronstedt ska betala.

– Man ska betala för det man beställer. Så nu får det gå vidare till inkasso, säger hon.

Anita Cronstedt har betalat en del av räkningen – nästan 29.000 kronor. Hon strök allt hon ansåg vara fel. Ändå blev det drygt 40 procent av den muntliga överenskommelse hon hävdar fanns.

– De ville ha 400 procent mer. Det är orimligt, säger Anita Cronstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyttbranschen

Mer i ämnet