Varje vecka besöker Johny Jensen, Annas pappa, hennes grav på S:t Eskils kyrkogård. ”Jag säger hej till Anna, tänder ett ljus och säger att jag tänker på henne”, berättar han. Foto: SVT

Anna Jensens pappa om dödsbeskedet: ”Jag blev vansinnig”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Jensen ströps till döds en sommardag för snart 25 år sedan. De senaste åren har hennes mördare vid flera tillfällen ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsomvandlat.

– Det drar upp allting varje gång han söker, säger Annas pappa Johny Jensen.

Mordet på 18-åriga Anna Jensen är sannolikt ett av de mest uppmärksammade morden i Eskilstuna i modern tid.

Hon mördades i ett öde skogsområde den 2 juni 1992, veckan innan sommarlovet skulle börja.

#LIVSTID

– Polisen knackade på hos oss i Näshulta några dagar efter att hon försvunnit och berättade att de hittat hennes kropp, berättar pappa Johny Jensen.

En 30-årig Eskilstunabo greps och under hösten samma år dömdes han till livstids fängelse.

Sökte ett sommarjobb

Anna Jensen hade planer på att resa till England sommaren 1992 och hade därför satt in en tidningsannons, där hon erbjöd

Anna Jensens sista skolfotografi. Foto: SVT

sig att ta extrajobb under sommaren.

– Hon hade varit där året innan och fått smak på att resa, berättar Johny.

En man ringde upp och de stämde träff vid ett torp, några kilometer utanför Eskilstuna.

Med det var inte med avsikt att erbjuda jobb som mannen, som vid flera tillfällen dömts för brutala våldtäkter, ville träffa henne på en enslig plats.

I stället kastade han sig över Anna och försökte slita av henne kläderna.

Försvarade sig kraftfullt

SVT Nyheter Sörmland träffar Johny Jensen vid S:t Eskils kyrkogård i Eskilstuna, bara några kilometer från platsen där Annas kropp hittades gömd under stenar och ris.

– Det jag är glad över är att hon gjorde så mycket motstånd. Hon kom loss ur hans grepp två gånger, den tredje gången kom livremmen fram som han ströp henne med. Han lyckades aldrig våldta henne, berättar Johny.

Om hon inte hade gjort så mycket motstånd hade det sannolikt stannat vid en våldtäkt, inte mord, berättade gärningsmannen senare i förhör.

På hans kropp hittades spår av fysiskt våld; rivsår och blåmärken på ben, armar och rygg. Anna hade försvarat sig med en nyckel.

– Hon högg honom med den. Jag fick berättat för mig att rättsläkaren som undersökte honom efter mordet sa till polisen: ”Ni har rätt man, få honom att erkänna.”

Stort inflöde av ansökningar

Under de drygt två decennier som gärningsmannen varit inlåst har mycket förändrats inom det svenska rättsväsendet.

Numera är det inte längre regeringen som beslutar om livstidsdömda ska beviljas nåd.

Sedan 10 år det i stället Örebro tingsrätt avgör om livstidsdömda ska få komma ut.

Ansökningarna ökar stadigt och antalet domare som hanterar omvandlingsärenden har utökats från två till fyra.

Björn Lindén är lagman och chef för tingsrätten i Örebro.

– Vi har märkt en ökning av ansökningar, säger Björn Lindén, lagman vid Örebro tingsrätt. Om man får avslag så återkommer man med en ny ansökan efter att det första beslutet vunnit laga kraft. De kan vänta ett år och sedan återkomma med en ny ansökan.

Så är fallet med Anna Jensens mördare. Han har ansökt 2011, 2013 och 2015. Senast han fick avslag var i maj 2016.

Om han skulle få sitt straff omvandlat skulle han sannolikt vara en fri man inom något år.

– Vi tittar på om man skött sig under verkställigheten och förberett sig för ett liv i frihet. Den viktigaste aspekten är om det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet, säger Björn Lindén, lagman i Örebro tingsrätt.

Bedöms kunna begå nya brott

Hittills har risken för att Anna Jensens mördare ska återfalla i nya brott bedömts som ”såväl konkret som beaktansvärd”.

Vad anhöriga har för invändningar i ärendet efterfrågas inte.

– Vi tar inte in något yttrande från anhöriga. Det nämns inte i lagen att vi ska höra dem. Jag har förståelse för att det är väldigt påfrestande när minnen rivs upp och återkommer. Våra ärenden är ofta uppmärksammade i media, inte minst.

Johny Jensen är tacksam för att gärningsmannen fortfarande sitter inne:

– Han ska sitta där, han ska inte komma ut. Jag tror inte han kommer att låta kvinnor vara i fred, säger Johny.

Särskilt jobbigt på mors dag

Livet har varit mycket och upp ned sedan han tog emot dödsbeskedet den där junidagen 1992.

Men vardagen har ändå gått vidare för makarna Jensen och deras tre andra barn. Anna skulle nyligen ha fyllt 43 år om hon varit vid liv.

– Det är extra svårt vid jul, då känns det som om någon saknas hos oss. Och för min hustrus del är det jättejobbigt på mors dag, det var sista gången hon såg Anna.

Tankarna på hämnd, som han först drabbades av, har klingat av. Men sorgen finns där. Och saknaden. Varje vecka besöker makarna graven, tänder ett ljus och klappar korset.

Han och hustrun har burit varandra.

– När hon har varit svag har jag varit stark, och tvärtom. Det är konstigt det där, men så har det varit för oss.

SVT Nyheter Sörmland har sökt gärningsmannen på den anstalt där han idag sitter och erbjudit honom att ge sin syn på sitt livstidsstraff och systemet med tidsomvandling, men inte fått något svar.

Nästan var fjärde får straffet tidsomvandlat

Örebro tingsrätt har nu i tio år haft ansvaret att avgöra när livstidsdömda avtjänat sina straff. Tidigare sköttes den frågan av regeringen, via nådeinstitutet.

De stora skillnaderna i dagens system, jämfört med det tidigare, är att besluten motiveras och att det finns en rätt till överprövning.

Hittills har tingsrätten hanterat närmare 300 ansökningar och beslutat att cirka 80 mördare ska släppas ut. Det här är fler än vad Nådeinstitutet – som tidigare fattade besluten – släppte ut under 40 år.

En anledning till att allt fler ansöker om tidsbestämt straff är att fler döms till livstid nu än tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet