Arenabygget i Eskilstuna överklagas igen

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att bygga en ny sporthall i Eskilstuna har överklagats på nytt. Nu kommer ärendet att avgöras i domstol, vilket ytterligare kommer att försena processen.

Överklagandet som nu kommit in till länsstyrelsen innebär att Mark- och miljödomstolen kommer att få fälla avgörandet om bygget.

– Det får stora konsekvenser för arenabygget. Vår bedömning just nu är att vi kan ha en ny arena på plats tidigast sommaren 2017, säger Pär Eriksson, kommundirektör Eskilstuna.

Detaljplanen har tidigare överklagats, men då avslogs den av länsstyrelsen. Men nu har alltså beslutet överklagats till nästa instans, med motiveringen att kommunen inte har utrett miljökonsekvenserna tillräckligt.

– Vi delar inte markägarens uppfattning. Vi har gjort noggranna markundersökningar, studerat trafiklösningar och undersökt risk för påverkan från närliggande industrier. Vi har kommit fram till att ingen av de identifierade riskfaktorerna har en omfattning som påverkar planförslaget, säger Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör.

Som SVT Sörmland tidigare berättat kommer den närmare 16.000 kvadratmeter stora arenan att kosta drygt 360 miljoner kronor, enligt planen. Tidigare är det sagt att att hallen skulle stå klar till hösten 2016.

– Vi har nu hela vårt fokus på att lösa situationen för alla berörda föreningar. Vi räknar med att stå utan idrottshall i minst ett år, men vi ska göra allt som står i vår makt för att hitta värdiga ersättningslokaler för Sporthallen, säger Pär Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.