Åsas hus för nyanlända kan bli verklighet

Publicerad

Åsa Ingårdas idé om att bygga Attefallshus i gårdsmiljö för nyanlända har fått 830 000 kronor för att utveckla projektet.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om Åsa Ingårdas initiativ till landsbygdsutvecklingen. Genom att bygga två Attefallshus på hennes egen gård vill hon välkomna nyanlända flyktingar till Sörmland. Men också skapa en förenklad och standardiserad husmodell för de som vill bygga inom Nyköpings kommun.

– Vi vill bygga ett litet hus som smälter in i vår gårdsmiljö. Jag tror att närheten till oss, att vi kan dela måltider, delta i aktiviteter och på somrarna, när min verksamhet öppnar upp, finns det möjlighet till praktikplats och sommarjobb, berättade hon tidigare.

Sörmlandsstugan 2.0 får ekonomiskt stöd

Genom föreningen Coompanion Sörmland har nu Leader Sörmlandskusten beviljat 830.000 kronor för att fortsätta utveckla projektet av Sörmlandsstugan 2.0. Och numera är också Nyköpings kommun medlem i föreningen.

Från Åsa Ingårdas presentation.

Och idag presenterade projektledare Åsa Ingårda sina planer för det fortsatta arbetet. 

– Jag hoppas nu, efter att Nyköpings kommun också kommit med på tåget, att vi tillslut kan göra ”verkstad” av idéerna. Beslutsvägarna är nu så mycket kortare och jag tror att vårt första mål på 10 nya hus kan bli verklighet inom ett och ett halvt år, säger Åsa Ingårda.

Inte bara för nyanlända

Projektets idé riktar sig inte enbart till integration, utan också för att öka byggandet och möjligheten att kunna bo på landsbygden. För såväl nyanlända som andra kommuninvånare som letar efter en hyresbostad.

– I Nyköpings kommun är det väldigt svårt att idag få tag i en bostad. Och då är syftet med det här projektet en möjlighet att hjälpa till. Vi har idag en idéskiss på hur en stuga skulle kunna se ut, och som passar in på en gårdsmiljö. Vår tanke är då att den skulle kunna tillverkas i större volymer för att få ner kostnaderna, säger Magnus Eriksson, verksamhetsutvecklare i föreningen Coompanion Sörmland.

Skiss över Sörmlandsstugan 2.0

Vad skulle det här projektet betyda för Nyköpings kommun?

– För det ena så skulle Nyköpings kommun bli en pilotkommun och skulle bli ett föredöme för att se att det går att förverkliga sådana här saker på landsbygden. För det andra så är varje bostad som kan skapas oerhört viktig just nu, säger kommunalrådet Urban Granström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.