Foto: Arkivbild/SVT

Åtta åtalas i knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer hemmahörande i Östergötland, Sörmland och Stockholm har åtalats misstänkta för inblandning i en grov narkotikahärva.

De misstänkta kommer bland annat från Norrköping, Flen och Mjölby kommun och är mellan 38 och 64 år gamla.

Det var i maj som länskriminalens narkotikaspaningsrotel i Sörmland slog till i östgötska Mantorp efter en tids spaning. Vapen och en större mängd narkotika beslagtogs.

Fyra kilo amfetamin

Enligt stämningsansökan ska den äldsta av de tilltalade ha införskaffat cirka fyra kilo amfetamin som varit avsedd för försäljning.

I sin bostad i Flen ska mannen ha förpackat och förvarat narkotika samt överlåtit delar av den till de andra åtalade, som i sin tur – enligt åklagaren – haft som avsikt att sälja den vidare.

Ska ha haft vapen

Åklagaren menar att 64-åringen ska dömas för grovt narkotikabrott ”då brottsligheten utgjort organiserad narkotikahandel med många inblandade personer.”

Enligt åklagaren ska 64-åringen ha utnyttjat andra personer i sin brottsliga verksamhet för att skydda sig själv.

64-åringen åtalas även för bland annat två fall av vapenbrott sedan han ska ha haft handeldvapen. I ett av fallen är en några år yngre Flensbo medåtalad.

Knark i skogen

Totalt rör stämningsansökan sju åtalspunkter där de åtta personerna i varierande grad misstänks för olika narkotika- eller vapenbrott.

Av den bevisningen som åklagaren åberopat framgår att polisen hittat narkotika i bland annat ett skogsparti i Flen och i en friggebod i Norrköping såväl som i bilar och i bostäder.

Rättegången inleds i Nyköpings tingsrätt nu på måndag och beräknas pågå under fyra dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.