”En möjlighet för hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Ingårda står bakom initiativet ”Bygga Attefallshus och säga välkommen” där nyanlända flyktingar ska tas emot på den sörmländska landsbygden. En idé som hon hoppas kan spridas till hela landet.

Åsa Ingårda bor på landet två mil utanför Nyköping tillsammans med sin man och två barn. På somrarna driver hon en butik hemma på gården. Här vill hon bygga ett eller två små hus på 25 kvadratmeter.

– Vi vill bygga ett litet hus som smälter in i vår gårdsmiljö. Jag tror att närheten till oss, att vi kan dela måltider, delta i aktiviteter och på somrarna, när min verksamhet öppnar upp, finns det möjlighet till praktikplats och sommarjobb.

#flykt

Ny idé för Attefallshus

Attefallshus infördes för drygt ett år sedan. Tanken var att villaägare skulle sätta upp en komplementbostad på sin tomt som skulle kunna hyras ut till exempelvis studenter och unga som ville flytta hemifrån. På så sätt ville man motverka bostadsbristen men få har nappat på idén. Nu vill Åsa Ingårda testa testa idén på landsbygden och nyanlända.

– Jag är engagerad i Svenska kyrkans församling och vi har pratat om byggnader vi har men allt tar så lång tid. Jag känner att jag inte kan besluta vad andra ska tycka och tänka men jag kan besluta över mitt liv. Ett litet hus och en familj här på vår gård. Men om vi gör det tillsammans så kan vi också göra upphandlingar tillsammans, få ner kostnaden och vi kan hitta finansiering.

Planeringen är i full gång

Just nu kollar Åsa Ingårda på vilka förutsättningar det finns för att förverkliga idén. Hon pratar med arkitekter, sponsorer och kommunen och har redan hittat två andra landsbygdsbor som visat intresse.

– Jag hoppas ganska snart kunna säga att så här mycket kommer huset att kosta, så här mycket kommer det att kosta dig, det här kommer att krävas av dig och allt det här får du i att säga välkommen till en människa.

Åsa Ingårda hoppas ha minst ett Attefallshus på sin tomt redan i januari och hon tror att idén kan spridas till hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet