Robert Eriksson är åklagare i målet. Foto: Per Karlsson/SVT

Både åklagare och dömda överklagar

Uppdaterad
Publicerad

De två män som dömts för involvering i den lägenhetsexplosion som skedde i Brandkärr i Nyköping i år överklagar nu domen. De vill bli frikända. Samtidigt överklagar också åklagaren, som menar att domen ska skärpas.

De två männen, som är i 20- och 30-årsåldern, dömdes i juli för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse till tjugofyra respektive tjugo månaders fängelse av Nyköpings tingsrätt. Detta efter att en bomb exploderat i en lägenhet i området Brandkärr i Nyköping.

De båda männen ska bland annat ha hjälpt till att införskaffa material för att konstruera bomben.

Explosion i Nyköping

Tingsrätten: Inte grovt brott

Åklagaren yrkade då att männen skulle dömas för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, men då det inte gick att fastställa när och hur bomben skulle användas fann tingsrätten att det inte fanns underlag nog för att anse brottet som grovt.

Åklagaren överklagar nu beslutet och menar att brottet visst bör anses som grovt, och att straffen därmed måste skärpas.

Vill frikännas

Också de båda dömda överklagar domen.

Den yngre av de båda menar att han inte vetat att bomben var under tillverkning och att han därför inte utförde sina handlingar med uppsåt. Han vill bli frikänd från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den äldre mannen vill att åtalet ogillas helt.

Explosionen skedde den 2 mars i år. Två personer omkom.

Så säger lagen

Den som åstadkommer explosion, översvämning, ras, skeppsbrott, flyg- eller tågolycka eller annan sådan ofärd och därigenom framkallar fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom, döms för allmänfarlig ödeläggelse till fängelse, lägst två och högst åtta år.

  • Är brottet mindre allvarligt, döms till fängelse, lägst ett och högst tre år.
  • Är brottet grovt, döms till fängelse på viss tid, lägst sex och högst arton år, eller på livstid.

Källa: Brottsbalken kap. 13, 3 §.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Nyköping

Mer i ämnet