Sven-Olov Carlsson är ordförande i bankens styrelse. Foto: Sörmlands sparbank

Bankordförande självkritisk: ”Vi har brustit i flera led”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre vd:n anklagas för att ha levt lyxliv på bankens pengar. Nu vill den självkritiske styrelseordföranden göra stora förändringar för att något liknande inte ska inträffa igen.

Det var efter att en anonym medarbetare slagit larm som en utredning drogs igång. Medarbetaren misstänkte att den före detta vd:n Joacim Lindgren använt bankens pengar för privat bruk. Enligt TV4-nyheterna ska även utredningen visa att Lindgren köpt bland annat cigarrer, teknikprylar och konsertbiljetter till ett värde av över en miljon kronor.

Brustit i alla led

Sven-Olov Carlsson är styrelseordförande i Sörmlands sparbank.

Turerna i Sörmlands sparbank

Hur kan ni ha missat det här?

– Det har brustit i den första kontrollen gällande utlägg. Sedan har man inte upptäckt något varken i intern- eller externrevisionen, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

– Det är en mängd saker som inte fungerat som det ska. Men när den högste chefen väljer att åsidosätta reglerna finns inga system som är 100 procent.

Drabbar förtroendet

Han berättar även att man nu har ändrat flera rutiner för att något liknande inte ska inträffa igen. Bland annat har man slopat företagskorten och i stället infört andra system. Dessutom har man gjort förändringar i ledningsorganisationen med en ny vd och en ny vice vd på plats redan nu.

Hur kan detta påverka förtroendet hos kunderna?

– I grunden handlar det just om bankens förtroende, inte om pengarna. Den händelsen är negativ ur den synpunkten, men jag tillsammans med alla medarbetarna jobbar hårt för att återställa förtroendet, säger Sven-Olov Carlsson. 

”Jag är självkritisk”

– Det är klart att jag är självkritisk, vi hade system på plats som borde ha fungerat, tyckte vi.

Med tanke på bristerna, kan även andra ha använt bankens pengar privat?

– Utifrån det som framkommit nu finns det ingenting som tyder på det. Detta handlar om en isolerad person.

Polisutredning inledd

Just nu leder åklagare Kristian Agneklev en förundersökning. Huruvida det blir något åtal återstår att se.

Den före detta vd:n Joacim Lindgren har tidigare sagt till SVT Nyheter Sörmland att han anser att uppgifterna är felaktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet