Båtägare drabbade av grundstötningar på grund av låg vattennivå. Foto: SVT

Båtägare kritiska efter att flera gått på grund i Hjälmaren

Uppdaterad
Publicerad

Hjälmarens vattenförbund, där Eskilstuna ingår, har anmälts för brott mot vattendomen. Detta efter att flera båtar skadats efter grundstötningar på grund av den låga vattennivån i Hjälmaren.

Det vid Hyndevadsdammen i Skogstorp i Eskilstuna som vattennivån i Hjälmaren och Mälaren regleras. Det är Hjälmarens vattenförbund som ansvarar för regleringen och kritik riktas nu mot hur de sköter detta.

– Vi hävdar att de har slarvat så att vattennivån är för låg. Naturligtvis kan det vara en kombination med att det varit dåligt med nederbörd så att det är svårare att hålla nivån av den anledningen, säger Thomas Källman, styrelseledamot i Hjälmarens båtförbund.

Flera båtar ska enligt Thomas Källman ha drabbats av grundstötningar.

”Så är det efter torra somrar”

Hjälmarens vattenförbund menar att man följer den vattendom som gäller.

– Jag förstår att nivån i Hjälmaren är väldigt bekymmersam för båtägare. Så är det efter torra somrar. Vattnet rinner inte ut från Hjälmaren i störst omfattning, det dunstar från sjön, säger Björn Larsson (S), ordförande i Hjälmarens vattenförbund.

– Vi har stängt dammluckorna i Hyndevad redan i början på juli. Sen släpper den igenom tre kubikmeter per sekund. Men en varm sommardag dunstar det 30 kubik i sekunden från sjön och det är skillnad, säger Björn Larsson.

”De sköter sig”

Ärendet hanteras nu av Eskilstuna kommun som är tillsynsmyndighet för Hyndevadsdammen.

– Det vi har kommit fram till efter en inspektion är att de sköter sig som de ska göra. Så ser det även ut med SMHI:s mätningar, säger Peter Jensen-Urstad, miljöinspektör på Eskilstuna kommun.

Vad beror den låga vattennivån på då?

– Att det varit väldigt torrt på sommaren och hösten och även i början av vintern. Nu har vattenståndet börja stiga efter den senaste veckans nederbörd, säger Peter Jensen-Urstad.

Ska träffa båtägare

Den 7 mars åker Björn Larsson från Hjälmarens vattenförbund till Örebro för att träffa båtägare och fiskare.

– Jag kommer att ta med med de fakta vi har från kraftstationerna där vi mäter flödet, hur mycket som egentligen släpps igenom. Men långa torra somrar kan det bli så här, säger Björn Larsson.

TV: Se hela inslaget om vattennivåerna här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.