Djulö skola, byggd i slutet av 1800-talet.

Beslutet: Nu rivs Djulö skola

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det beslutat. Djulö skola i Katrineholm kommer att rivas för att göra plats åt villatomter.

Beslutet togs i dag när bygg- och miljönämnden sammanträdde på eftermiddagen. Rivningslovet är därmed beviljat. Resultatet i röstningen blev 8-3 till förmån för majoriteten. Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna begärde återremiss, men förgäves.

– Katrineholm har ett stort behov av och det här kommer att bidra till åtta nya tomter som människor kan få möjlighet att bygga och bo på, säger Martin Edgelius (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Byggdes 1868

Skolan är en av socknens äldsta, och togs i bruk år 1868. Men då byggnaden inte längre används för skolverksamhet fattade kommunstyrelsen i Katrineholm beslut om att riva den.

– Vi kommer inte låta någon skola som stått oanvänd sedan 1960-talet att stå i vägen för nya bostäder, sa kommunstyrelseordförande Göran Dahlström (s) till SVT i oktober förra året.

Tusentals kritiska

Men beslutet har mötts av kritik, inte minst från Länsstyrelsen som tidigare försökt få skolan byggnadsminnesförklarad.

– Vi ser på det som att byggnaderna bör finnas kvar, sa länsstyrelsens byggnadsantikvarie till SVT i januari i år.

Det har även startats mot-grupper på sociala medier som samlat tusentals medlemmar.

Men nu står det alltså klart att protesterna var förgäves, och skolan rivs för att göra plats åt åtta villatomter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.