Blandade erfarenheter av sextimmarsdag

Publicerad

Arbetsplatser med erfarenhet av sextimmars arbetsdag är lätträknade. I Eskilstuna införde fackförbundet Handels egen a-kassa sextimmarsdag 2011. Avtalet gällde 30 handläggare som fick bibehållen lön, men kortare raster.

– Man får mer tid för annat, simma och gå ut och gå. Men framför allt är man inte lika trött. De här timmarna märks i slutet på veckan, säger Eva Tautra som jobbar som handläggare på A-kassan.

I början var sextimmarsavtalet en succé – sjuktalen och övertiden minskade. Men förra året ökade arbetsbelastningen och man hann inte det man skulle på, bland annat på grund av högre arbetslöshet och de beryktade aktivitetsrapporterna som A-kassan fick hantera.

Val 2014 – Östnytt

Så sextimmarsavtalet sas upp i juni, men nu jobbar man mot ett nytt avtal, där personalen måste jobba mer än sextimmarsdag vid arbetstoppar.

– Jag trodde ju inte från början att man skulle hinna lika mycket på sex som åtta timmar, säger Kim Sandberg chef på Handels A-kassa i Eskilstuna.

– Jag hade hoppats på andra vinster som gjorde att man kunde anställa någon fler. Men däremot tror jag på mer balans mellan arbete och fritid, säger Kim Sandberg.

Forskningsprojekt avbröts

Det har forskats en del kring hälsoeffekter av arbetstidsförkortning. I ett projekt som drevs av Arbetslivsinstitutet 2005-2006 jobbade några parkeringsvakter i Eskilstuna sextimmarsdag.

På Trafikenheten i Eskilstuna kunde man då se en halvering av sjukskrivningarna.

De totalt 800 som deltog i forskningsprojektet hade bättre självupplevda hälsa. Men däremot såg man inga positivt mätbara effekter, på till exempel stresshormoner och blodvärden.

Studien avbröts i förtid efter knappt två år när Alliansregeringen lade ner Arbetslivsinstitutet. Forskarna tror att de mätbara effekterna kunde ha dröjt längre än två år.

Göteborg testar sextimmarsdag

I Göteborg tar kommuen som arbetsgivare ett radikalt grepp när det gäller arbetstiden. I somras fick personalen på Svartedalens äldrecentrum veta att de ska jobba sextimmarsdagar med bibehållen lön. Försöket skulle pågå under ett år och gälla 60 anställda. Vikarier ska täcka upp för bortfallet i arbetstid.

– Vi kände glädje och det här ger möjlighet tilll återhämtning. Det är toppen för det är ett tufft psykiskt att jobba inom vården, säger undersköterskorna Ulla Johansson och Carina Dahl på Svartedalens äldrecentrum.

Arbetsmiljön är omvittnat tuff. Tittar man i Försäkringskassans statistik, så pekas just vård och omsorgsjobben inom kommunerna ut som högriskarbeten för sjukskrivningarna.

Över fem miljoner kronor kommer försöket att kosta. Pengarna tas från kommunens budget för personalutveckling. Det här har retat upp oppositionen, som tänker riva upp försöket om dom vinner valet.

– Det är ekonomiskt slöseri. Det kommer behövs fler inom vården framöver, men vi ska inte lösa det genom att omfördela på det här sättet, säger oppositionsrådet Helene Odenjung (FP) i Göteborg.

Men det håller inte Mats Pilhem (V) som är det drivande kommunalrådet bakom sextimmarsförsöket med om:

– Fem miljoner kan ge bättre arbetsmiljö för de anställda och bättre service till de boende och vi får samtidigt ner arbetslösheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Östnytt

Mer i ämnet