Bondekompisar ger stöd om bristfällig djurhållning upptäcks eller om en lantbrukare behöver hjälp på annat sätt.

Bondekompisar hjälper vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Många lantbrukare har det besvärligt med dålig lönsamhet. Tuffast är det för mjölkbönderna. Ofta känner man sig ensam med sina problem – då kan en bondekompis rycka in.

– Det är en hårt utsatt näring med intensivt arbete. När det uppstår dålig lönsamhet eller sjukdom kan man behöva hjälp. Det är inte alla gånger man som lantbrukare är den förste som märker att man behöver hjälp, säger Stig Eriksson, bondekompis.

Stig Eriksson är en av tre bondekompisar i Sörmland. Projektet drivs av Lantbrukarnas riksförbund och startade redan 2003.

Oro för mjölkbönder

Speciell oro finns nu för länets omkring 130 mjölkbönder med anledning av de sjunkande priserna på mjölk. Att priserna sjunkit beror främst på Rysslands bojkott av mjölkprodukter från EU.

Bondekompisarna finns till hands för att ge stöd. Det handlar om omsorg om både bonde och djur. De är bundna av tystnadsplikt och kan förmedla professionell hjälp som till exempel ekonomiska rådgivare och kurator.

– Bondekompisen är ett personligt stöd, en medmänniska som är lantbrukare själv, som kan finnas där och lyssna och som vet hur det är att vara lantbrukare, berättar Maria Mehlqvist på LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Ökat behov

Behovet av hjälp har ökat i takt med att den tidigare traditionen att man hjälper och ser efter varandra börjat försvinna.

På sommaren, vad kan det vara för speciella problem då?

– Det beror på. Tyvärr är det ju aktuellt idag med vargen, det är ett orosproblem när det inträffar sådana här tragiska saker, säger Stig Eriksson, bondekompis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.