Foto: SVT

Bordshockey-SM i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

En del ser det som en lek, för andra är det en sport. 1982 startade bordshockey-SM och i år går SM i Eskilstuna med ett 100-tal deltagare. SVT Sörmland har träffat två Eskilstunabor som är med och tävlar.

Marcus Lagerkvist och Alexander Hallenstam är kusiner och de har ett gemensamt intresse, bordshockey.

Men de ser det inte som ett sällskapsspel, för dem är det blodigt allvar.

– Det var 2006 och SM i Munktellarenan. Då tränade vi där och vi fick uppgifter på att det skulle vara bordshockey-SM. Min far och farbror skulle delta. Då valde jag att också delta och var med i knatteklassen. Då startade allt, säger Marcus Lagerkvist.

”Blir bara större”

Marcus, som är 19 år, är både knattemästare och juniormästare i bordshockey. Alexander är 13 år och har vunnit fyra knatte-SM.

Hur tror du att det går med bordshockey i framtiden, med tanke på alla digitala spel?

– Jag tror att det kommer att vara kvar. Det blir bara större och större, säger Marcus.

3-4 timmar om dagen

Den 2 maj startar bordshockey-SM i Eskilstuna. Alexander kommer att delta  i juniorklassen och Marcus i seniorklassen.

– Det optimala är att träna 3-4 timmar om dagen och nöta på sina kombinationer och finter. De bästa gör det. Jag kanske tyvärr inte gör det längre, men vill man bli bäst så behövs det, säger Marcus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.