Bostadsgaranti för studenter trots bostadsbrist i länet

Publicerad

Både i Eskilstuna och i Västerås garanteras studenter som kommer långväga ifrån att få bostad inför terminsstarterna.

Uppdragen att verkställa kommunernas bostadsgaranti för studenter ligger sedan ett par år på två lokala bostadsbolag, ett i varje stad.

Vi vet att det kommer ett visst antal studenter varje år till staden, och därför är det viktigt att vi kan hjälpa dem, säger Lars-Erik Bengtsson, vd Bostad Västerås, som även har hand om Bostad Eskilstuna.

#BOSTADSÖKES

Gäller endast för hitresta

För att garantin för studentbostäder ska gälla finns ett antal kriterier som den som söker studentbostad måste uppfylla.

Det gäller bland annat att man måste komma från andra orter än Eskilstuna, Västerås, Strängnäs, Arboga och Flens kommun. Och man behöver även vara antagen till studier på minst 30 högskolepoäng per termin i Eskilstuna och minst 15 högskolepoäng per termin i Västerås.

– Reglerna utgår egentligen från hur bostadssituationen ser ut på orterna, och då får man anpassa garantin lite, säger Lars-Erik Bengtsson.

Till studentbostäder räknas dels lägenheter som anpassats för studenter, vanligtvis är de mindre till ytan. Dels enskilda studentrum som i stället har gemensamma utrymmen. I vissa fall förekommer även inackorderingar där studenter bor hos en familj eller hyr boendet i andrahand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet