Bråk om fontänbygge

Uppdaterad
Publicerad

En fontän ska byggas i Eskilstunaån. Den skulle enligt planerna kosta 2 miljoner kronor, men blir nu mer än dubbelt så dyr. Oacceptabelt, anser moderaterna, som styr kommunen tillsammans med socialdemokraterna.

– Ursprunget var 2 miljoner kronor, vilket även vi var för.  Den här typen av investeringar sticker i väg och  det verkar inte vara någon ovanlighet i Eskilstuna  kommun. Vi förtroendevalda måste få ett underlag som är någorlunda korrekt, så att det inte skiljer sig flera 100 procent när bygget är klart, säger  kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Beslut togs förra mandatperioden

Besluten om fontänen togs under förra mandatperioden när Socialdemorkaterna styrde kommunen tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. 2013 la både oppostionen och majoriteten 2 miljoner kronor i sina budgetar till en ny fontän. Sen när stadsbyggnadsnämnden tog beslut om fontänen hamnade prislappen på 4,6 miljoner kronor.

– Nämnden har full rätt att göra prioriteringar i sin budget, och det här beslutet är fattat i full enig majoritet i nämnden, säger Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Hur ser du på att att moderaterna som är er samarbetspartner nu är kritiska?

– Moderaterna får vara kritiska, men de får ta det i sitt parti, för jag vet att moderaterna var med på det här beslutet i nämnden,  säger Sarita Hotti (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.