Branden i Eskilstuna påverkar alla moskéer

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjer ytterligare en månad innan vi får veta om moskébranden i Eskilstuna var anlagd eller inte. Två veckor har gått och nu väntar alla på svaren från polisens tekniska undersökningar.

– Det är inte bra för samhället. Jag har bott i Sverige i elva år och aldrig varit rädd men idag är jag ganska rädd, berättar kassören Khalif Samantar på Eskilstuna Islamiska Dawa Center. Han var inne i moskén när den började brinna.

– Det var en stor brand och allt gick snabbt. Allt gick på några minuter. Klockan var 13.13 när vi märkte att det brann och 13.17 var vi alla ute och kunde ringa polisen. Just nu har vi ingen annan plats att vara på, säger Khalif Samantar.

Moskébrand i Eskilstuna

Man vet fortfarande inte varför branden startade i moskén. Resultaten av de tekniska undersökningarna väntas komma inom en månad.

Väntar på hjälp från staten

Moskébranden i Eskilstuna och liknande bränder på alla håll i landet har skapat stor oro.

– Vi måste förstärka säkerheten. I den här moskén har vi flera nödutgångar eftersom lokalen är en anpassad samlingssal. Men de andra 4-5 moskéer i Eskilstuna som är inrymda i hyreshus har en mycket större anledning att oroa sig, säger Leif Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna moské.

Islamiska Samarbetsrådet har nu vänt sig till Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap för att få råd och hjälp.

– Vi vill samråda med de för att se vad vi kan göra, vad lagen säger och vilka åtgärder vi kan vidta. Vi skulle till exempel vilja sätta upp övervakningskameror runtom men det är inte säkert att det är tillåtet enligt gällande lagstiftning, säger Leif Abd al Haqq Kielan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébrand i Eskilstuna

Mer i ämnet