Trots nya villkor och slopade ersättningar fortsätter majoriteten av brandmännen. Foto: SVT Graf

Brandmän i Trosa och Oxelösund går tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Även i Oxelösund och Trosa tar deltidsbrandmännen tillbaka sina anställningar.

-Jag är besviken, men ska det finnas någon trygghet för medborgarna så måste vi göra det, säger brandmannen Patrik Gralberg i Oxelösund.

Enligt brandmannen Rickard Antman, platschef i Trosa, tar cirka 17 av 22 deltidsbrandmän tillbaka sina anställningar. I Oxelösund väntas 8 av 13 göra detsamma, enligt platschefen Patrik Gralberg, som dock understryker att inga kontrakt är påskrivna och att det ännu är en öppen fråga.

Möten förra veckan

I slutet av förra veckan mötte arbetsgivaren de deltidsbrandmän i Trosa som vill fortsätta sina uppdrag. Många skrev under sina anställningskontrakt och i Oxelösund ska deltidsbrandmännen göra samma sak på torsdag och fredag.

Patrik Gralberg tänker fortsätta som brandman, men gör det med blandade känslor.

– Vi brandmän har ju dragit detta så långt vi kan och om det kan finnas någon trygghet i Oxelösund så måste vi gå tillbaka, säger han.

Patrik Gralberg. Foto: SVT

”Skadeskjuten räddningstjänst”

Kollegan Thomas Larsén har däremot bestämt sig för att inte fortsätta.

– Jag är en av dem som inte går tillbaka, Det beror inte bara på de ekonomiska förändringarna som gör det svårt att hålla beredskapen året runt. Med det här nya avtalet har man tagit bort och tagit bort och fattat beslut helt över våra huvuden. Det känns inte som om de tycker att det vi gör har något värde, säger Thomas Larsén och fortsätter:

– Räddningstjänsten i Oxelösund har helt klart blivit skadeskjuten av de här förändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.