Brandmän hotar säga upp sig i protest mot nytt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Sveriges deltidsbrandmän är missnöjda med sitt nya fackavtal. På brandstationen i Torshälla menar de anställda att avtalet innebär en lönesänkning med sju eller åtta procent.

Större delen av Sveriges brandkår utgörs av så kallade deltidsbrandman. I år ska ett nytt fackligt avtal, centralt framförhandlat, börja gälla för dem.

Avtalet innebär att de får höjd dagsersättning, men att OB-tillägg och bilersättning tas bort. Dessutom sänks deras semesterersättning.

Stor lönesänkning

Det har fått deltidsbrandmän över hela landet att protsetera. På Torshälla brandstation utgörs hela styrkan av deltidsbrandmän, och de menar att det nya avtalet kommer att innebära en lönesänkning på mellan sju och åtta procent.

– Det är ett jättedåligt avtal, det känns som att vi inte är värda någonting. Jag ska tydligen riskera mitt liv ideellt, säger deltidsbrandmannen Monica Liberg.

Flera tänker sluta

Enligt Monica Liberg är flera av brandmännen i Torshälla så upprörda över avtalet att det finns risk för att de säger upp sig. Något hon själv tänker göra.

– Jag kommer lämna in min avskedsansökan, jag vill inte jobba med de här villkoren.

Hon får medhåll av kollegan Patrik Robach, som även han säger att han kommer att säga upp sig på grund av det nya avtalet.

– Det kommer nog att bli svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän nu, säger han.

Ledningen ser inget problem

Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna, menar dock att han inte märkt av något större missnöje.

– Totalt sett är det ett bra avtal, där en del blivit sämre medan annat blivit bättre.

Han tror inte att det kommer bli några omfattande uppsägningar.

– Inte på grund av det här avtalet, där har jag inte märkt av något missnöje bland våra brandmän, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.