Efter massuppsägningarna i Trosa och Oxelösund riskerar stationerna att stå tomma.

Hela styrkan lämnar brandstationen i Trosa

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hela styrkorna i Oxelösund och Trosa försvinner. Nu väntar ett omfattande rekryteringsarbete väntar för Nyköpings kommun.

SVT Sörmland har tidigare berättat att deltidsbrandmän på stationer i hela Sörmland sagt upp sig i protest med det nya fackliga avtalet.

Resultatet av den segdragna konflikterna är att nästan samtliga brandmän försvinner från stationerna i Oxelösund och Trosa.

Kommunen gav motbud

Det fanns länge en förhoppning bland deltidsbrandmännen om att kunna förhandla fram ett lokalt lönetillägg med Nyköpings kommun.

– Det är ett väldigt allvarligt läge, men innebär ändå inte att det är tomt på stationerna den 1 maj, säger Patrik Kullman, chef vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Kommunen presenterade förra veckan ett motbud och krävde samtidigt besked från samtliga deltidsbrandmän, som tidigare sagt upp sig, före den 23 februari.

Många stod fast vid sina beslut

Resultatet: sex av åtta brandmännen i Gnesta tog tillbaka sina uppsägningar. 13 av 15 i Oxelösund valde att stå fast vid sina uppsägningar. I Trosa valde samtliga 22 att gå.

Nu väntar ett omfattande rekryteringsarbete:

– På kort sikt får vi ökade kostnader och vi kommer inte att ha samma slagkraft. Det kommer att ta lång tid att återrekrytera.

– Vi är tvungna att omfördela våra kvarvarande brandmän, så även om situationen är svår kommer vi att ha bemanning på alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.