Brett stöd för kritiserad överenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

Snart har det gått ett halvår sedan den uppmärksammande Decemberöverenskommelsen. I våra grannlän Örebro och Östergötland har kritiken stundtals mullrat hårt mot överenskommelsen. Men i Sörmland visar sig fortfarande ett nästan vattentätt stöd för uppgörelsen.

Decemberöverenskommelsen offentliggjordes den 27 december i fjol. Målet med den var att möjliggöra för minoritetsregeringar att styra landet enligt sitt eget budgetförslag, men att de fortfarande måste göra uppgörelser med andra partier om andra frågor.

Moderaternas roll i Decemberöverenskommelsen fick många partimedlemmar ute i landet att gå i taket.

– Jag tror att det är väldigt olika där ute. Vissa vill nog riva upp den men andra tycker nog att det är helt okej eftersom man ju gjort en överenskommelse, säger Lars Härnström (M), vice kommunstyrelseordförande i Katrineholm.

Vill riva upp avtalet

I en rundringning som SVT Nyheter Sörmland gjort visar det sig att Moderaterna i bara en av de nio sörmländra kommunerna är man i dag emot Decemberöverenskommelsen, i två är man osäker och i sex av kommunerna står partiet helt bakom.

Oxelösund är den enda kommun där det i dag blir ett nej.

– Jag är väldigt tveksam till Decemberöverenskommelsen. Jag har hört motiveringen men jag kan inte förstå det och jag behöver fler motiv för att köpa den. Jag tror den behöver brytas, säger Dag Bergentoft (M), oppositionsråd i Oxelösund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.