Arkivbild. Foto: TT

Butik sålde färs med utbytt datum – hotas med vite

Uppdaterad
Publicerad

När Nyköpings kommun gjorde en inspektion i en matbutik tyckte de att köttfärsen såg gråaktig och gammal ut. Det visade det sig att bäst före-etiketten blivit utbytt mot en ny.

Matbutiken i fråga är Hemköp Spelhagen i Nyköping, och kontrollen genomfördes i mitten av september. Miljöinspektörerna skriver i protokollet från inspektionen att färsen inte såg ut att vara mald samma dag.

Senare hittade inspektörerna också plast som de menade tillhörde i stort sett samma stycken köttfärs, men med ett tidigare utgångsdatum än det som satt på förpackningarna.

”Försöker vilseleda kunder”

Enligt miljöinspektörerna är detta ett tecken på att butiken försöker vilseleda sina kunder att köpa gammal färs.

På grund av detta utdöms nu ett löpande vite om 25.000 kronor om matbutiken återigen skulle sälja varor med utbytt sista förbrukningsdatum.

Anders Nensén är butikschef på Hemköp Spelhagen. Han menar att man absolut inte försökt vilseleda kunderna, utan att färsen från början var felmärkt och att man därför var tvungen att märka om den.

”Allt har skett regelrätt”

– Vi har rättat till ett felaktigt datum. Färsen är nymald och allt har skett regelrätt. Det här är ett enskilt tillfälle och det har aldrig tidigare inträffat, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

Det står att färsen var gråaktig och hoppressad, hur ser du på det?

– När man packar köttfärs och lägger förpackningarna mot varandra kan det bli tryckskador. Vi skulle aldrig i hela vår värld sälja gammal färs.

Vad anser du om vitet?

– Jag har överklagat beslutet, i sak har vi inte gjort något fel. Jag säger inte mer än så, då jag vill invänta besked från länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.