Vindkraftsparken i Kafjärden i Eskilstuna. Foto: SVT

Byggstopp för vindkraftsparken

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovet för vindkraftsparken i Kafjärden utanför Eskilstuna upphävs. Länsstyrelsens beslut innebär att boende i området fått rätt.

Boende i Kafjärden överklagade företaget Enwinds bygglov för vindkraftsparken, och den 15 juni meddelade länsstyrelsen att det fanns tillräckliga skäl för att pröva om bygglovsprocessen, och beslutade under onsdagen att det pågående bygget av vindkraftsparken måste avbrytas.

– Det känns fantastiskt att länsstyrelsen och kommunen äntligen har lyssnat på oss. Det finns nätter då vi har varit sömnlösa och bara försökt samla alla dokument för att bevisa att vi har rätt. Och nu har de äntligen tagit tag i det, säger Jenny Wiberg, ordförande i föreningen Nej till vindkraft i Kafjärden.

Kommunen beviljade Enwinds ett bygglov, som gäller i fem år, redan i september 2007. Men på grund av arkeologiska utgrävningar försenades bygget och företaget Enwinds önskade att bygglovet för Vindkraftsparken skulle förlängas, något som kommunen beviljade utan några prövningar.

– Hade allt gått rätt till hade vi haft tid att yttra oss. Vi kräver bra beslut baserat på bra grunder och när det inte går till så kommer vi att överklaga, säger Jenny Wiberg.

Vad kommer hända framöver?

Det är ett jättebygge som har påbörjats vilket gör att det är mycket mark att återställa, men hur det ska gå till eller vem det är som åker på att göra det ... Det har jag ingen aning om. Och skulle det här beslutet överklagas så kommer vi få säga vår sak åminstone, säger hon.

Länsstyrelsen anser att det inte finns något stöd i plan- och bygglagen (ÄPBL) för att förlänga giltighetstiden för bygglovet utan att göra någon ny prövning eller höra berörda grannar och därför upphävs bygglovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.