”Dammen kan ha utsatts för sabotage”

Uppdaterad
Publicerad

Att flödet vid Hyndevadsdammen ökat kan bero på sabotage, säger Björn Larsson (S), ordförande i Hjälmarens vattenförbund.

Det var i början av mars när SMHI gjorde två kontrollmätningar vid dammen i Skogstorp som man upptäckte att det tappades för mycket vatten från Hjälmaren.

Tillåtet flöde enligt vattendomen är tre kubikmeter per sekund, men kontrollerna visade att det släpptes ut mer än dubbelt så mycket vatten. Under de dagar som kontrollerna genomfördes rapporterade Hjälmarens vattenförbund själva ett flöde på 3,3 meter per sekund.

Upphissade dammluckor

– Vi har använt samma beräkningsmetod som vi alltid haft, men SMHI har ju bättre mätinstrument, säger Björn Larsson i Hjälmarens vattenförbund.

Enligt Björn Larsson kan det handla om att dammen utsatts för sabotage.

– Sen i höstas och fram tills nu har vi vid flera tillfällen upptäckt att dammluckor har varit upphissade. Vi har gjort en polisanmälan om detta.

Räknas inte som skyddsobjekt

– Nu räknas inte dammen som ett skyddsobjekt, så då rubriceras det inte som sabotage utan i bästa fall som skadegörelse, säger Björn Larsson.

SMHI:s granskning är nu ett ärende för Eskilstuna kommun som är tillsynsmyndighet för Hyndevadsdammen.

Ett föreläggande

– Nu ska Hjälmarens vattenförbund få möjlighet att yttra sig över SMHI:s rapport, sen skriver jag förmodligen ett föreläggande om att de ska göra en plan för att åtgärda SMHI:s anmärkningar, säger Peter Jensen-Urstad, miljöinspektör på Eskilstuna kommun.

Kommer ni att lämna ärendet till åklagare?

– Det kommer vi förmodligen att göra, säger PeterJensen-Urstad.

Båtägare och rederier har tidigare polisanmält Hjälmarens vattenförbund som ansvarar för regleringen av Mälaren och Hjälmaren för brott mot vattendomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.