Foto: Pontus Lundahl/TT

Därför lades Kent ned: ”Som ett fängelse för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora uppmärksamheten och mediabevakningen är något som aldrig fallit Kent-sångaren Jocke Berg i smaken. I SVT-dokumentären ”Vi är inte längre där” avslöjar han att det också låg bakom att bandet lagts ned.

– Man känner att man blir iakttagen ständigt och det tas kort och det filmas, det är som ett fängelse för mig. Jag är väldigt ointresserad av den typen av liv som det här innebär, och det är ändå bara en vårbris i jämförelse med en Adele, eller vem vi nu ska jämföra mig med, säger Jocke Berg i dokumentären.

En bild blev droppen

Efter 26 år som band har nu Eskilstunabandet Kent lagts ned och deras sista år tillsammans dokumenterades av Per Sinding-Larsen. Materialet resulterade i dokumentären ”Vi är inte längre där”, som precis visats på SVT.

Musikgruppen Kent lägger ner

Och i den andra, och sista, delen avslöjade Jocke Berg alltså vad som låg bakom att bandet nu släppt sin sista skiva och gjort sin sista konsert.

– Det finns inte bara ett svar. Men ett av svaren är att jag inte mår bra av att vara en artist, säger han i dokumentären.

LÄS MER: Slog arenans publikrekord

– Vid något tillfälle tog Expressen bilder på mig när jag gick med min son till dagis. De satt i en bil på gatan och tog bilder. Hade jag sett den här fotografen när det hände, då hade jag blivit åtalad för något. Där går någon slags gräns tycker jag, så gör man inte. Det blev en tipping-point. Jag vill bara vara ifred.

Uppdatering: Efter att dokumentären sänts har det framkommit att bilden av Jocke Berg togs av Aftonbladet 2008 – och inte av Expressen, skriver Resumé. SVT arbetar nu med att korrigera dokumentärfilmen som går att se på SVT Play.

”Halkade till i livet”

I dokumentären avslöjas även vad som låg bakom den tidigare gitarristen Harri Mäntys avhopp.

– Jag halkade till i livet och sedan klara jag inte av att ta mig upp, säger han.

LÄS MER: Se det unika Kent-materialet

Mänty syftar på ett allt för hårt festande och det var till slut på inrådan av de andra bandmedlemmarna som han lämnade bandet 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikgruppen Kent lägger ner

Mer i ämnet