Ruth Nordström (jurist), Linda Steen (barnmorska) och advokaten Jörgen Olson. Foto: Per Karlsson/SVT

Därför tror juristen på mer än skadestånd för barnmorskan

Uppdaterad
Publicerad

Nu under förmiddagen inleds rättegången mot den abortvägrande barnmorskan Linda Steen i Nyköpings tingsrätt. Juristen Ruth Nordström hoppas få igenom mer än skadestånd.

Nordström tror och hoppas nämligen att de även lyckas få igenom ”samvetsfrihet”, något som i vården skulle innebära att personal skulle kunna välja bort att medverka vid dödshjälp och abort.

Läs mer: Barnmorska vägrade aborter – nu börjar rättegången.

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

– Vi kommer presentera ett vittne, en personal, som jobbat inom Sörmlands landsting med samvetsfrihet och inte behöver medverka vid abort. Så det går, det handlar bara om att planera schemat, säger Ruth Nordström till SVT Nyheter Sörmland utanför Nyköpings tingsrätt.

Juristen Ruth Nordström om bakgrunden i processammanställningen.

– Linda var vad hon själv uppfattade som med på en anställningsintervju där hon uttryckte att hon ville jobba på förlossningen alternativt BB, insatser vid abort diskuterades inte och Linda förstod inte att sena aborter sker på förlossningen, säger hon.

Läs mer: Landstinget: ”Knepigt om alla ska välja arbetsuppgifter”.

– Det som eventuellt skulle kunna bli aktuellt i praktiken för Linda är sena aborter efter vecka 18 vilket är få, en procent av alla aborter. Hon trodde då eftersom de är så få och alltid planeras borde hon kunna schemaläggas så hon skulle slippa vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet